2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Bizottsági elnök: Bebizonyosodott, hogy Biden elnök hazudott

Tanúvallomást tett az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága előtt Hunter Bidennek, Joe Biden amerikai elnök fiának korábbi jó barátja, Devon Archer hétfőn. A tanúvallomás zárt ajtók mögött zajlott, de a kiszivárgott információk alapján Archer gyakorlatilag megerősítette, hogy az akkori alelnök Joe Biden több mint húsz alkalommal csatlakozott fia üzleti tárgyalásaihoz személyesen vagy telefonon keresztül. Ez cáfolja a Fehér Ház állítását, miszerint Biden elnök sosem beszélt a fiával annak üzleti ügyeiről.

 

Devon Archer tanúvallomása megerősíti, hogy Joe Biden hazudott, amikor azt mondta, nem volt tudomása a fia üzleti ügyeiről és nem vett részt azokban. Joe Biden volt a »márka«, és több mint húsz alkalommal csatlakozott Hunter üzleti vacsoráihoz a külföldi partnereivel személyesen vagy telefonon keresztül

− írta James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője a Twitteren közzétett közleményében Devon Archernek, Hunter Biden korábbi jó barátjának és a Burisma ukrán energetikai holding korábbi igazgatósági tagjának a bizottság előtt tett tanúvallomása kapcsán.

Archer Hunter Bidenhez hasonlóan a Burisma ukrán energetikai holding igazgatótanácsának tagja volt 2014 elejétől. Vallomása szerint az akkori alelnök Joe Biden fia azért került be a testületbe, hogy erősítsék a vállalat imidzsét.

A „Biden márka” jelenléte Archer szerint hozzájárult a vállalat túléléséhez, anélkül „a Burisma megszűnt volna” − írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Comer szerint ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az ifjabb Biden jelenléte miatt senki sem mert szórakozni a Burismával.

A felügyeleti bizottság tanúja konkrét esettel is alátámasztotta a mondanivalóját. Elmondása szerint 2015. december 4-én, a Burisma egy Dubajban tartott igazgatótanácsi ülése után Hunter Biden, valamint a Burisma két fejese, Mikola Zlocsevszki és Vadim Pozsarszkij „felhívta Washingtont”. Archer magát a telefonbeszélgetést nem hallotta, így nem tudta megerősíteni, hogy konkrétan az alelnökkel beszéltek-e Hunterék.

Az viszont bizonyos, hogy alelnökként akkoriban Joe Biden volt az Obama-adminisztráció Ukrajna-politikájának felelőse. Mindössze néhány nappal az ominózus hívás után, december 9-én az idősebb Biden Kijevbe utazott, és az ott elmondott beszédében többek között arra is kitért, hogy az ukrán kormánynak „rendbe kell tennie” az ország ügyészségét.

Zlocsevszki szénája akkoriban meglehetősen rosszul állt: Viktor Shokin akkori ukrán főügyész mélyreható vizsgálatot folytatott ellene és a Burisma ellen korrupció miatt, és két hónapon belül, 2016. február 2-án lefoglalt négy kijevi házat, két telket és egy Rolls-Royce-t, amely az akkor már Dubajban száműzetésben élő Zlocsevszkié volt – írja a The New York Post.

Egy hónappal később Sokint kirúgták, miután Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy visszatartja az Ukrajnának szánt egymilliárd dolláros amerikai segélyt.

Maga Joe Biden is elismerte, hogy alelnökként sikeresen lobbizott az ukránoknál Sokin menesztéséért, de szerinte azért, mert a főügyész nem lépett fel elég keményen a korrupció ellen. Az FBI egyik dokumentumából viszont az derül ki, hogy Bidenék milliókat csikartak ki Zlocsevszkitől Sokin kirúgatásáért cserébe.

James Comer bizottsági elnök szerint az Archer által említett 2015. decemberi telefonhívás felveti annak gyanúját, hogy az ifjabbik Biden a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvényt (FARA) is megsértette. E jogszabály szerint akár börtönnel is büntethető a külföldi beavatkozás elfogadása.

A múlt heti bírósági tárgyaláson, ahol a bíró nem volt hajlandó aláírni a Hunter Biden számára igen kedvező vádalkut, amelyet az adóelkerülési és illegális fegyvertartási bűncselekmények kapcsán kötött a delaware-i ügyészséggel, az ügyészek már utaltak rá, hogy folyhat ilyen irányú nyomozás az elnök fia ellen, ezt azonban egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Archer arról is beszélt a vallomásában, hogy 2014 tavaszán (tehát már a Krím-félsziget annektálása után) Joe Biden részt vett fiával egy washingtoni üzleti vacsorán, ahol megjelent Jelena Baturina orosz üzletasszony, a korábbi moszkvai polgármester özvegye is. Hogy, hogy nem: Baturina soha nem került fel az amerikai szankciós listákra.

A Fehér Ház a szokott arroganciával reagált Archer tanúvallomására. „Úgy tűnik, hogy a képviselőházi republikánusok saját, sokat emlegetett tanúja ma azt vallotta, hogy soha nem hallott arról, hogy Biden elnök üzleti ügyekről tárgyalt volna a fiával vagy a fia munkatársaival, vagy hogy bármi rosszat tett volna” − mondta Ian Sams, a Fehér Ház munkatársa a Fox Newsnak. „A képviselőházi republikánusok folyamatosan bombabiztos bizonyítékokat ígérnek az elnök elleni nevetséges támadásaik alátámasztására, de újra és újra elmulasztják azokat bemutatni.”

„Sőt, úgy tűnik, még a saját tanúik is cáfolják állításaikat. Ahelyett, hogy továbbra is időt és erőforrásokat pazarolnának erre a bizonyítékok nélküli vadlibakergetésre, a képviselőházi republikánusoknak fel kellene hagyniuk ezekkel a mutatványokkal, és az elnökkel együtt kellene dolgozniuk azokon a kérdéseken, amelyek valóban hatással vannak az amerikaiak mindennapi életére, mint például a költségek további csökkentése, a munkahelyteremtés és az egészségügy megerősítése” − mondta Sams.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató