2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Meloni beperli a Placebo énekesét, aki fasisztának, rasszistának és sz@ardarabnak nevezte

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök rágalmazásért beperli a Placebo énekesét, Brian Molkot, miután az a július 10-i torinói koncertjén “fasisztának, rasszistának” nevezte a politikust.

Az énekes megjegyzéseiben odáig ment, hogy az olasz hivatalnokot “egy darab sz*rnak” nevezte. A pillanatról készült videófelvétel széles körben elterjedt az interneten, annak ellenére, hogy Molko arra kérte a közönséget, hogy ne filmezzék le a fellépést.

Molko több témában is szólt a 10 000 rajongóhoz, többek között a nem bináris és transznemű emberek nagyobb védelmét követelte.

A torinói városi ügyészség egy héttel az eset után vizsgálatot indított a brit énekesnő ellen. Az olasz büntető törvénykönyv szerint aki nyilvánosan rágalmazza a kormányt, a parlamentet vagy a hadsereget, 5000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A Molko megjegyzéseit követő felháborodás kétségessé tette, hogy a zenekar turnéja folytatódhat. A zenekar azonban augusztus 1-jén fellépett az olaszországi Sassariban. Nanni Campus helyi polgármester kijelentette, hogy önkormányzata “nem ítél el senkit, és nem oktat ki senkit”, hozzátéve, hogy “ha a Placebo obszcén cselekedeteket, vulgarizmusokat követ el, akkor az igazságszolgáltatásnak kell felelniük, nem pedig a polgármesternek”.



Giorgia Meloni a nemzeti-konzervatív Olaszország Fivérei pártot vezeti, amely a Benito Mussolini fasiszta diktátor szövetségesei által alapított olasz szocialista mozgalomra vezethető vissza. Meloni a 2022-es választásokon bevándorlásellenes programmal biztosította győzelmét, és programjának részeként az LMBTQ-jogok korlátozását tervezi.

A nyugati kollégák kritikával illették politikájával kapcsolatban, miközben a Sky TG24-nek adott nemrégiben megjelent interjújában “hamis propagandának” minősítette azokat a vádakat, amelyek szerint “fasiszta” pártot vezet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató