2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

KamuGeri fővárosa: A koldusok már a körúti villamost is ellepték, ürülék és vizelet az üléseken

Úgy tűnik, nem sikerül hatékony megoldást találnia a Budapesti Közlekedési Központnak arra, hogy az agresszív kéregetőket távol tartsák a tömegközlekedési járművektől. Júliusban kiemelt akcióban ellenőrizték a 4-6-os vonalát, ám mindössze egyetlen főre róttak ki szabálysértési bírságot.

A tapasztalat azt mutatja: tavasz óta a probléma csak fokozódott, már csoportosan szállnak fel az utasokat zaklató kéregetők a villamosokra, és a számuk is több lett. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak kötelessége a rendet fenntartani, és a biztonságos, nyugalmas közlekedést biztosítani az utasoknak.

Szemtanuk beszámolója szerint van olyan nap, amikor tömegesen lepik el az agresszív kéregetők a 4-6-os vonalát, előfordult olyan is, hogy a Blaha Lujza téri megállónál egyszerre hárman is felszálltak a villamosra. Ismét megjelentek a kéregetők a körúti villamosvonalakon, például a 4-6-os teljes vonalán szállnak fel harmonikások, gyerekkel és egyedül kéregető személyek, férfiak és nők egyaránt.

Egy átlagos, húszperces utazás alatt akár három-négy kéregetővel kénytelenek találkozni az utasok. A Budapest Közlekedési Központ (BKK) tud a problémáról: mint lapunk érdeklődésére még márciusban közölték, mélyen együttéreznek a rászorulókkal, ezért az ilyen helyzeteket igyekeznek emberséggel, de hatékonyan kezelni.

– A BKK minden munkatársa azon fáradozik, hogy utasaink a járműveinken kényelemben utazzanak és biztonságban érezzék magukat. Vannak ugyanakkor olyan társadalmi jelenségek, például a mélyszegénység, amelynek következményeivel a közterületeken, és néha a járműveken is szembesülnek az emberek. Miközben mélyen együttérzünk a rászorulókkal, nehéz helyzetben lévőkkel, az utasaink igényeit is szem előtt kell tartanunk, így igyekszünk az ilyen helyzeteket emberséggel, de hatékonyan kezelni – írta válaszában a BKK.

Hozzátették: jegyellenőreik bevonásával, valamint a BRFK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársaival együttműködésben rendszeresen tartanak ellenőrzéseket a járműveken és a megállókban.

A Magyar Nemzet ismételten felkereste a BKK-t, hogy megtudják, milyen intézkedéseket tettek az utasok biztonságáért. Mint válaszukban írták: a biztonságos és nyugodt utazási körülmények megteremtése érdekében jegyellenőreik munkaköri kötelessége, hogy minden esetben zárják ki az utazásból azokat, akik nem felelnek meg az utazási feltételeknek.

A kéregetés nagyon nehezen ellenőrizhető, mert ha nem történik tettenérés, akkor nem derül fény erre a cselekményre. Ráadásul, ahogy a rendőrök és a közterület-felügyelők, úgy ellenőreink sem tudnak jelen lenni minden járaton, hogy intézkedjenek az említett esetekben – húzta alá a közlekedésszervező fővárosi cég.

Hozzátették: az utazási feltételeknek nem megfelelő utasok jelenlétét elsősorban a BKK Biztonsági Szolgálat egyenruháját viselő személy- és vagyonőröknek, valamint a járművön szolgálatot teljesítő jegyellenőröknek lehet jelezni – így a BKK kommunikációja. 

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint sajnálatos, hogy Budapest utcáin ismét megjelent a szervezett, nehéz sorsú, sok esetben nem is budapesti illetőségű emberek általi kéregetés.

– A közösségi közlekedés egy szolgáltatás, amelyet az utazóközönség megvásárolt, így a fővárosi tömegközlekedéssel foglalkozó cégnek és a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a kötelessége rendet tartani, és a biztonságos, nyugalmas közlekedést biztosítani a vevőknek, vagyis az utasoknak – mondta el lapunknak a kormánypárti képviselő.

Megemlítendő: a fővárosi tulajdonú  BKK szeptembertől drasztikusan megemelte a vonaljegyek árait, miközben a szolgáltatás minősége romlik, a közbiztonság hanyatlik.

A járatokat ellepték a kéregetők, a drogosok és az agresszív koldusok, az ülésekpedig rendszeresen emberi vizelettel és ürülékkel szennyeződnek. 

(Forrás: Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató