2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Kamu Geri átadta az autómentes Lánchidat

779 nappal, azaz nagyjából két év, két hónappal a teljes lezárás után száz százalékban átadták Budapest legrégebbi állandó hídját, a Lánchidat.

„A Lánchíd nem csak egy híd, hanem az összetartozás szimbóluma, maga a csoda” – mondta az alkalmatlan Karácsony Gergely a péntek délelőtti átadón. A főpolgármester szerint a híd volt az, ami épp 150 éve elindította a nemzet fővárosának megszületését. Fontosnak tartja, hogy az átadást ne árnyékolják be politikai ügyek, „ezért várjuk a nemzeti kormány hozzájárulását is”, utalva ezzel a hiányzó hatmilliárd forintra.

Azt is mondta: büszke arra, hogy lezajlott a társadalmi egyeztetés, és olyan döntés született, ami

nem a korábbi megszokásra alapoz, és autómentes lesz a Lánchíd.

Ezután azzal próbált viccelődni, hogy ha az eredeti forgalmi rendet állították volna vissza, akkor csak a lovaskocsikat engedhetnék át.



„Izgultam, hogy a híd a főváros 150 születésnapjára, november 17-re elkészüljön. A Lánchíd egy csoda, legyünk rá büszkék” – mondta végül.

A főpolgármester mellett még felszólalt a BKK vezérigazgatója, Walter Katalin is. Ő arról beszélt, hogy örömöt és büszkeséget éreznek. Külön megköszönte a budapestiek türelmét, „igyekeztünk azt nem túlzottan igénybe venni”. Arra is büszkék, hogy a budapestiek is támogatták a Lakógyűlésen, hogy autómentes legyen a híd. Állítása szerint megduplázódott a kerékpárosok száma, a busszal közlekedők pedig fele annyi idő alatt juthatnak át a Lánchídon. „Naponta 20 ezerrel kevesebb gépjármű fog átkelni a hídon, ezzel is vigyázunk a hídra”, mondta.

A beszédek után a hídmester átadta Karácsonynak a Lánchíd egyik csavarkulcsát, majd a helyszínen lévők, köztük kerületi polgármesterek és az építők mind átsétáltak a hídon Budáról Pestre, ezután pedig megnyitották a gyalogosok előtt is. Este pedig piknikkel ünneplik a felújítás végét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató