2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Lavrov: Zelenszkij ‘békeformulája’ figyelmen kívül hagyja oroszok millióinak jövőjét, a világnak ezt tudnia kell

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint azoknak az országoknak, amelyeknek a Nyugat “udvarol” a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett békeformula előmozdítása érdekében, meg kell érteniük, hogy oroszok millióinak sorsa forog kockán.

“MINDAZOKNAK AZ ORSZÁGOKNAK, AMELYEKNEK A NYUGAT UDVAROL, HOGY A “ZELENSZKIJ-FORMULÁT” ERŐLTESSE, MINDENKÉPPEN MEG KELL ÉRTENIÜK, HOGY EZEKNEK AZ EMBEREKNEK A JÖVŐJE FOROG KOCKÁN, MIVEL A KIJEVI REZSIM NYÍLTAN AZZAL FENYEGETŐZIK, HOGY ELPUSZTÍTJA ŐKET” – MONDTA LAVROV AZ INTERNATIONAL AFFAIRS MAGAZIN KÉRDÉSÉRE VÁLASZOLVA AZ UKRÁN VÁLSÁG MEGOLDÁSÁT CÉLZÓ KEZDEMÉNYEZÉSEKRŐL.

“Egyértelmű, hogy véget kell vetni ezeknek a neonáci fenyegetéseknek. Az Ukrajnáról szóló kezdeményezések azonban, amelyek száma egyre nő, hallgatnak erről a kérdésről, miközben az orosz ajkúak jogait sértő akciók változatlanul folytatódnak” – jegyezte meg a csúcsdiplomata.


 
Lavrov szerint tekintettel az ukrajnai helyzet megoldására irányuló számos kezdeményezésre, Oroszország megerősítette, hogy nagyra értékel minden erőfeszítést, amely a méltányos és fenntartható béke elérésére irányul.

“NYILVÁNVALÓ, HOGY LEHETETLEN IGAZSÁGOT TALÁLNI BÁRMILYEN KONFLIKTUSBAN ANÉLKÜL, HOGY MINDENKI TELJES MÉRTÉKBEN TISZTELETBEN TARTANÁ AZ ETNIKAI KISEBBSÉGEK JOGAIT. KÜLÖNÖSEN AZÉRT, MERT UKRAJNA SZÁMÁRA, AHOL AZ OROSZ MINDIG IS A LAKOSSÁG NAGY RÉSZÉNEK ANYANYELVE VOLT, NINCS MÁS ALTERNATÍVA” – ÁLLÍTOTTA.

“Miért nem kérik meg őt [Zelenszkijt] a nyugati impresszáriói, hogy nyilvánosan mutasson be a nemzetközi közösségnek egy másik “formulát”, tisztázva, hogy Kijev hogyan képzeli el az oroszok és más etnikai kisebbségek státuszát az országban, miután Ukrajna biztosítja a “győzelmet”, amelynek érdekében a NATO és az EU nem sajnál sem pénzt, sem fegyvereket?” – tette fel retorikusan a kérdést az orosz külügyminiszter.

Hozzátette, hogy ez segítene a Globális Dél számos országának, amelyek nem közömbösek a helyzet iránt, jobban megérteni, mi történik.

“A szentpétervári második Oroszország-Afrika csúcstalálkozón számos vita és megbeszélés során láthattuk, hogy valóban érdekeltek a válság kiváltó okainak teljes körű tisztázásában és a válságból kivezető út megtalálásának kilátásaiban” – hangsúlyozta Lavrov.

Miközben 2022 novemberében videokapcsolaton keresztül beszélt a G20-ak csúcstalálkozóján, Zelenszkij egy tízpontos tervet terjesztett elő “a béke elérésére”. A dokumentum szerint biztosítani kell a nukleáris, az élelmiszer- és az energiabiztonságot; végre kell hajtani a “fogva tartott személyek mindenre kiterjedő” cseréjét; és helyre kell állítani Ukrajna területi integritását.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő korábban hangsúlyozta, hogy Zelenszkij úgynevezett béketerve nem más, mint egy újabb, az Egyesült Államok által készített kézikönyv arról, hogyan lehet szítani a konfliktust Európában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont megjegyezte, hogy Zelenszkij a tényleges helyzet figyelembevétele nélkül nyilatkozik a békés megoldásról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató