2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Szlovákia: a fogadóirodák is Fico győzelmében bíznak

Akár fogadni is lehet arra, kinek sikerül átlépnie a pozsonyi parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A bukmékerek nem bíznak túlságosan Eduard Heger demokratáiban, és inkább az SaS-t látják a parlamentben, mint Igor Matovič koalícióját – írja az aktuality.sk.

Több mint két évig a Hlas-SD uralta a közvélemény-kutatásokat. Kevesebb mint két hónappal a parlamenti választások előtt azonban a fogadóirodák már nem gondolják úgy, hogy Peter Pellegrini nyerni tudna.

 A Smert favorizálják, de szoros harcot jósolnak Fico és a PS között. Mindezt annak ellenére, hogy más felmérések a Hlas-t biztosan a második helyre teszik.

 A közelgő választásokra vonatkozó szorzókat már minden nagy szlovákiai fogadóiroda közzétette. A Niké például 1,53-as szorzót adott Robert Fico győzelmére, 2,9-es szorzót a progresszíveknek és nagy ugrással 13-asat a Hlas-nak. A Fortuna és a Tipsport is nagyon hasonlóan látja az esélyeket. Minél alacsonyabb a szorzó a fogadóirodák szerint, annál nagyobb a párt esélye összesítve a győzelemre.

 A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például valaki 100 euróval fogad a Hlas-ra és Pellegrini pártja nyerne, akkor 1300 eurót nyerhetne.

 „Az induló szorzókat elsősorban a nyilvánosan elérhető információforrások alapján határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszik azt, amit a politikusok közvetlenül a médiának vagy a nyilvános szerepléseik során mondanak. A politológusok vagy elemzők felméréseit és nyilatkozatait is figyelembe veszik. Természetesen ez a fogadóirodák ügyességén is múlik, hozzá tudnak-e jutni valamilyen információhoz közvetlenül a színfalak mögül” – magyarázza Filip Timár, a Tipsport szóvivője arról, hogyan határozódnak meg náluk az esélyek. Szerinte a következő szorzómódosítás már azon alapul, hogy maguk a fogadók hogyan fogadnak.

 De nem csak a választás győztesére lehet fogadni, hanem a további sorrendre is. A szeptemberi választások kapcsán is érdekes találgatni, hogy kinek sikerül átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt (az OĽaNO, Za lúdí, KÚ koalíció esetében ez hét százalék) .

 A közvélemény-kutatások szerint több párt is a választhatóság küszöbén áll. A bukmékerek például nem bíznak túlságosan Eduard Heger demokratáiban, és inkább az SaS-t látják a parlamentben, mint Igor Matovič koalícióját. A Szövetség esetében a Niké, a Fortuna és a Tipsport is ötnél magasabb szorzóval fizetne bejutás esetén.

 Állampolgárok ezrei fognak valószínűleg fogadni a választásokra, és ezzel több százezer eurót költeni.

 

(Ma7.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató