2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elfogyott a vér a sok lövöldözés miatt Svédországban

A sok lövöldözés miatt a svéd vérkészletek gyorsan fogynak. A helyzet miatt Södermanland tartományban egy vércsoportból még hiány is kialakult.A bevándorló bandák egyre komolyabb, gyakran katonai jellegű fegyverekhez jutnak hozzá, ami az országos rendőrkapitány szerint az egyik oka annak, hogy egyre több ember hal meg ezekben a támadásokban.

 Az elmúlt két hétben három lövöldözés történt Eskilstunában, ami a vérellátást különösen érzékenyen érintette, a lövöldözések következtében a sürgősségi osztályokra szállított személyek ellátásához, és a nagyobb műtétek végrehajtásához nagy mennyiségű vérre volt szükség. Ráadásul az információk szerint egyre nagyobb gondot okoz a véradók hiánya is.


 
Thomas Hylvander, az eskilstunai Mälar kórház vérközpontjának orvosbiológiai elemzője szerint a vér hiánya nem csak helyi probléma.

“A vérközpontok országszerte segítik egymást, ezért ez egy országos probléma. Mindenhol vannak lövöldözések. Több véradóra van szükségünk ahhoz, hogy Svédországban stabil maradjon az ellátás” – mondta a férfi az állami televíziónak.

Hylvander szerint a nemzetközi helyzettel kapcsolatban az egészségügyi ágazaton belül is aggodalom tapasztalható. Nem tudjuk, mi fog történni most, hogy az országban megnövekedett a terrorfenyegetettség. Egyetlen vérellátó központ nem tud minden esetet kezelni, ha valami történne.
 
Svédországban a hivatalos statisztikák szerint idén több mint 200 lövöldözés történt, amely során csaknem száz ember halt vagy sebesült meg.
 
Amint arról a V4NA is beszámolt, nemrég rekordot döntött a lövöldözések száma Svédországban. A svéd országos rendőrfőkapitány, Anders Thornberg tavaly sajtótájékoztatót hívott össze, hogy helyzetjelentést adjon a bevándorlással kapcsolatos súlyos, lövöldözésekkel és robbantásokkal járó bandabűnözésről, amely akkor minden eddiginél több emberéletet követelt – írja a Magyar Fórum.


 
Thornberg azzal kezdte, hogy felsorolt számos olyan lövöldözést, amelyek a bűnbandák között törtek ki, köztük egy olyan esetet, amely egy tömegközlekedési eszközön történt, és ahol csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült, vagy halt meg.

“Mi a rendőrségen úgy látjuk, hogy különösen súlyos a helyzet. A bevándorló bandákkal kapcsolatos bűnözői csoportok által alkalmazott erőszak Svédországban mostanra olyan méreteket öltött, amilyeneket korábban még nem láttunk”

– mondta a rendőrfőkapitány, aki kijelentette, hogy nemcsak a megölt emberek száma magasabb, mint valaha, hanem a lőtt sebek és a lövöldözések száma is emelkedik.
 
A rendőrfőkapitány szerint szintén egyre nagyobb méreteket öltenek és nagy pusztítással járnak a bandák terrorszerű robbantási akciói is. A bevándorló bandák egyre komolyabb, gyakran katonai jellegű fegyverekhez jutnak hozzá, ami Thornberg szerint az egyik oka annak, hogy egyre több ember hal meg ezekben a támadásokban.
 
Thornber egy ördögi spirálra is figyelmeztetett, amelynek következtében egy területen a gyakran előforduló súlyos erőszak normalizálódik, és így egyre több ember lépi át azt a határt, amikor úgy gondolják, hogy a konfliktusok során jogosan folyamodhatnak lőfegyver használatához.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató