2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Több százezer ukrán halottról beszélt a volt Pentagon-tanácsadó

Az ukrán fegyveres erők veszteségeit körülbelül 300-350 ezerre lehet becsülni – fogalmazott egy interjúban Douglas Macgregor. Az amerikai védelmi minisztérium korábbi tanácsadója Jeremy Ryan Slate közéleti témákkal foglalkozó Youtube-csatornáján arról beszélt, hogy az ukrán egységek „rendkívül rossz formában” vannak és csak árnyékuk néhány évvel ezelőtti önmaguknak. 

A nyugalmazott tábornok hozzátette, az óriási számú ukrán halott mellett több száz vagy ezer sérültet is el kell látnia Kijevnek.

Az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kirobbanását követően az egymással harcoló felek csak nagyon ritkán osztottak meg – és valószínűleg akkor sem valós – adatokat a veszteségeikről. 

2022 novemberében a BBC brit közszolgálati médium arról írt cikkében, hogy Washington körülbelül 100 ezerre becsüli a veszteségek (halottak és sebesültek) számát mind két oldalon. 
A civil áldozatok számát akkor negyvenezerre tették a különböző, a médium által megkérdezett amerikai tisztviselők. 

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója ugyanakkor ezt követően 2022 decemberében ennél jóval kisebb számról, „mindössze” 13 ezer halott ukrán katonáról beszélt – számolt be egy másik cikkében a BBC.

Az orosz veszteségekről a múlt hónap elején közölt elemzést két orosz médium, a Mediazona és a Meduza. Eszerint Moszkva körülbelül 50 ezer katonát vesztett a háború kirobbanása óta. Moszkva hivatalos közlése szerint hatezer orosz katona halt meg Ukrajnában tavaly február 24-e óta. A napokban egy magas rangú orosz tábornok is vallott egysége veszteségeiről, az erről készült videófelvételt azonban hamar eltávolították az orosz védelmi minisztérium honlapjáról – számolt be a Newsweek amerikai hetilap. 

Mihail Teplinszkij, az orosz légideszant-egységek parancsnoka szerint a háború kirobbanása óta 8500 deszantos sérült meg, akik közül ugyanakkor már ötezer-ötszázan visszatértek a frontra. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató