2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Lengyelek: Ha Magyarország nem is szövetségese, de a Kreml partnere Európában

A Rzeczpospolita szerint míg az EU megpróbálja csökkenteni az orosz nyersanyagoktól való függőségét, addig Budapest az ellenkezőjét teszi.

A lengyel Rzeczpospolita arról ír, hogy ha Magyarország nem is szövetségese, de a Kreml partnere Európában. A cikk írója szerint az „Európai Unió ellen fellépő” Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és gyakran késlelteti a szankciócsomagok elfogadását. Emiatt szerinte nem ok nélkül nevezik a magyar miniszterelnököt „Putyin trójai falójának". - szemlézte a mandiner.

Hangsúlyozzák: míg az EU megpróbálja lecsökkenteni az orosz nyersanyagoktól való függőségét, addig Budapest az ellenkezőjét teszi.

Hozzáteszik: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy hónapja írta alá azt a megállapodást, amely a 2021-ben megkötött 15 éves szerződésben előírtnál több gáz vásárlását teszi lehetővé. 

„Magyarországnak köszönhetően Oroszország meg tudja őrizni befolyását Közép-Európában. 
Orbán azt is megmutatja, hogy nem kényszerül csak az uniós piacon mozogni" – magyarázta Héjj Dominik, a Közép-Európa Intézet Magyarország-szakértője. Oroszország Budapest legfontosabb partnere az Orbán-kormány legnagyobb gazdasági beruházásának számító Paks II. atomerőmű építésében is, írják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató