2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Vučić: a Nyugat minden ereje ellenére nem tudja legyőzni Oroszországot

Hiábavaló minden nyugati erőfeszítés, hogy segítsenek Ukrajnának a harctéren győzedelmeskedni Oroszország felett – jelentette ki csütörtökön Aleksandar Vučić szerb elnök, aki béketárgyalásokra szólította fel Moszkvát és Kijevet.

A Happy TV-nek nyilatkozva Vučić kijelentette, hogy bár a nyugati országok masszív katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának, “most már világos, hogy nincs semmi értelme”, és a konfliktus “könnyű befejezése” sehol sincs a láthatáron.

“FÁRASZTÓ HÁBORÚ FOLYIK, ÉS A NYUGAT MINDEN EREJE ELLENÉRE OROSZORSZÁGOT NEM FOGJÁK LEGYŐZNI A CSATATÉREN” – vélekedett a szerb vezető.

Vučić megjegyezte, hogy bár “nem biztos abban, hogy Oroszországnak politikai értelemben mi a haszna”, a legjobb eredmény az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet lenne.

“Látom, hogy néhány arab országból kezdeményezések érkeznek, remélem, hogy valami közelebb visz minket a békéhez” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ellenségeskedések beszüntetése Joe Biden amerikai elnöknek is érdekében állna, akit 2024-ben újraválaszthatnak.



“A GAZDASÁG AZONNAL FELLENDÜLNE, AZ ENERGIAÁRAK DRÁMAIAN CSÖKKENNÉNEK. MINDEN SOKKAL KÖNNYEBB LENNE. SZERINTEM TUDJA, HOGY AZ AMERIKAI VÁLASZTÁSOKON A GAZDASÁG A KULCSKÉRDÉS” – mondta Vučić.
 
Azt is kijelentette, hogy ugyanez igaz lenne Oroszországra és Ukrajnára is, amelyek az elnök szerint “kimerültek”, bár megjegyezte, hogy Moszkva “jobban bírja a nyugati szankciókat, mint sokan várták”.

Júniusban a szerb államfő az ukrajnai konfliktus esetleges eszkalálódására figyelmeztetett, mondván, hogy Kijev sokat hangoztatott ellentámadása – amely Oroszország szerint nem ért el eredményt – erős választ válthat ki Moszkva részéről.

Vučić megjegyzései a közelmúltban Dzsiddában megrendezett csúcstalálkozót követően hangzottak el, amelyen mintegy 40 ország tisztviselői vettek részt. Bár a listán szerepelt Ukrajna néhány nyugati támogatója, például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, valamint Moszkva partnerei a BRICS-csoportból (Brazília, India, Kína és Dél-Afrika), maga Oroszország nem kapott meghívást. Moszkva azzal érvelt, hogy részvétele nélkül minden béketárgyalás értelmetlen.

Bár a csúcstalálkozó nem zárult hivatalos közleménnyel, a Wall Street Journal beszámolója szerint Ukrajna tartózkodott a békeformulájának erőltetésétől, amely az orosz csapatok kivonását követeli meg minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának vall. Ukrajna azonban tagadta, hogy feladta volna tervét, amely elutasít minden kompromisszumot a területére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató