2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

FT: az ukránok akár 10 ezer dollárt is fizettek azért, hogy elkerüljék a sorozást

Ukrán férfiak ezrei fizettek nagy összegű kenőpénzt azért, hogy ne kelljen bevonulniuk a Kijev és Moszkva között zajló konfliktus alatt – jelentette szombaton a Financial Times.

A cikk akkor jelent meg, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai tisztogatást indított, elbocsátva az összes regionális katonai sorozásért felelős tisztet az országot sújtó sújtó hatalmas korrupciós botrányokra hivatkozva. A sorozótiszteket a kijevi rezsim tervei szerint harcokban részt vett veteránok váltják majd fel.

A jelenleg is tartó konfliktus során ukránok ezreinek sikerült az ukrán korrupciós kultúrában különböző trükkökkel kibújniuk a sorozás alól. Kijev megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, amikor 2022 februárjában bevezette a hadiállapotot, de a lépés csak még több korrupciós gyakorlatot szított. Az egyik legnépszerűbb lehetőség az volt, hogy egyszerűen orvosi mentességi papírokat vásároltak átlagosan mintegy 6000 dollárért – számolt be az lap az ukrán hatóságok korrupcióval kapcsolatos vizsgálatának eredményeire hivatkozva.

Több ezer ukrán férfi megpróbálta illegálisan elhagyni az országot, mintegy 13 600-at a határátkelők közelében fogtak el, további 6100-at pedig hamis papírokkal fogtak el az ellenőrző pontokon – jegyezte meg az FT a legfrissebb hivatalos adatokra hivatkozva.

Az odesszai regionális toborzóközpont vezetőjéről, Jevhen Boriszovról, akit a múlt hónapban tartóztattak le, kiderült, hogy az egyik legtermékenyebb tisztviselő, aki részt vett a csalási ügyletekben. A tisztviselőt most azzal gyanúsítják, hogy több mint 5 millió dollárnyi kenőpénzt zsákmányolt, és személyenként 2000 és 10 000 dollár közötti összeget kért különböző “lehetőségekért” a sorozás elkerülésére. Az ukrán nyomozók szerint Boriszov a jogtalanul szerzett pénzből egy előkelő életmódot finanszírozott: családja tavaly decemberben 4,2 millió eurós spanyolországi villát, valamint más luxusjavakat szerzett.

A folyamatos korrupciós botrányok mellett az ukrán sorozási törekvéseket a sorozótisztek erőszakos fellépése is beárnyékolta. Az elmúlt hónapokban számos nyugtalanító videó jelent meg az interneten, amelyek bizonyos ukrán sorozási technikákat mutattak be, miközben Kijev igyekezett kompenzálni a súlyos harctéri veszteségeket.

Több videón látható, amint a sorozótisztek véletlenszerűen üldöznek az utcán férfiakat, hogy sorozási értesítőt adjanak át nekik, és erőszakosan letartóztatják, sőt meg is verik a leendő katonákat. A jelentések szerint sok ilyen sorköteles a fronton halt meg, mindössze néhány nappal azután, hogy ilyen módon “besorozták” őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató