2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Magyarország javasolja, hogy Ukrajna helyett csak a Török Áramlaton érkezzen az orosz földgáz

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra szállított orosz gázmennyiséget át lehet irányítani a Török Áramlat gázvezetékre. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a pénteki sajtótájékoztatóján.

“Magyarország időben intézkedett, hogy a diverzifikációs törekvések ne csak a forrásokról, hanem az útvonalakról is szóljanak … <…> Nagyon fontos, hogy van a Török Áramlat gázvezeték, mert annak a kapacitása Magyarország felé 8,5 milliárd köbméter, és teljes egészében be tudja vonni az Oroszországból hosszú távú szerződés alapján érkező gáz teljes mennyiségét”

– fejtette ki.

Oroszország és Ukrajna 2019 végén írta alá az ország területén keresztül történő gáztranzit folytatásáról szóló megállapodáscsomagot. Ez egy ötéves szerződést tartalmaz, amelynek értelmében a Gazprom garantálja az első évben 65 milliárd köbméter, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméter gáz tranzitját. Ezek a megállapodások 2024-ben járnak le.

Magyarország és a Gazprom 2021 szeptemberében írt alá szerződést évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról a következő 15 évben. Ebből 3,5 milliárd köbmétert Szerbián keresztül (a Török Áramlatból), egymilliárdot pedig Ausztrián keresztül szállítanak. A szerződött mennyiség körülbelül napi 12,3 millió köbméter gáznak felel meg.

Szijjártó tavaly augusztusban jelentette be a Gazprommal kötött szerződés aláírását, amelynek értelmében 2023. szeptember 1-jétől a Török Áramlaton és Szerbián keresztül további napi 5,8 millió köbmétert kap az ország.

Mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök rámutatott, Európa veszít az orosz energiahordozók elutasításával az amerikaiak javára, hiszen öt-tízszeres árat kell fizetnie értük.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató