2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Történelmi pillanat: megkezdődött a budapesti atlétikai világbajnokság

A vihar miatt csúszott az atlétikai vb rajtja. Végül kétórás halasztás után 10 óra 50 perckor elrajtolt a Hősök teréről a férfi gyaloglás 20 kilométeres versenyszámának mezőnye, melyben a magyarok közül elsőként Helebrandt Máté mutatkozott be.



Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki a fővárosra is ma reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat, így az atlétikai világbajnokság 8.50-re tervezett nyitányát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást elhalasztották 10.50-re - az M4 Sport kommentátora pedig fél 11-kor már bemondta, hogy el fognak rajtolni a versenyzők, a Hősök terén minden előkészület erre mutat, “a csendes eső nem lehet akadály”. A magyarok közül elsőként a 2017-es londoni világbajnokságon ötödik helyett szerzett Helebrandt Máté indul. 

A budapesti atlétikai világbajnokságra rekordszámú résztvevő érkezett, 202 csapat 2187 atlétája nevezett, és a tavalyi eugene-i vb 44 egyéni győztese közül 38 jelezte, hogy megméreti magát Budapesten. Ilyen részvétel csak az olimpiákra jellemző, egyetlen más sportág világbajnokságán sem. Több mint 100 országból jönnek nézők is és a vb-re érkezők összességében több mint félmillió vendégéjszakát töltenek Magyarországon, magyar szállodákban. A vb összes fontos pillanata az M4 Sporton lesz látható. Sebastian Coe szerint több mint egymilliárd tévénéző fogja követni a vb-t.

A Nemzeti Atlétikai Központ 100 százalékban magyar teljesítmény, magyarok tervezték és építették, Ferencz Marcell építész tervezte.

A Nemzeti Atlétikai Központ, az atlétikai stadion szombat délelőtti programját is befolyásolja a fővárosra lecsapó vihar - írta a hvg.hu.  

"Egy órával, 11 óra 30 percre elcsúsztattuk a délelőtti program rajtját, az esti programban viszont nincs változás. A nézők folyamatosan érkeznek a stadionba, délelőtt 10 óráig mintegy 2500-an léptek be, ők fedett, száraz helyen vannak. Bízunk benne, hogy a zivataroknak a leghevesebb része elvonult, csendes eső még várható, de az Atlétikai Központban nem ázik meg senki. Az esti megnyitó pedig a jelen állás szerint 18 órakor kezdődik" - mondta Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója, aki korábbi nyilatkozatában nég optimistább volt, az eredeti 10.30-as kezdésrol nyilatkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Facebookon azt posztolta: “Sebastian Coe-val indul a nap. Kezdődik az atlétikai világbajnokság. Budapesten a világ szeme!”

“Atlétikai világbajnokság: eddig tartott a sportdiplomácia, végre jöhet a verseny! Eredményes és sérülésmentes versenyt minden atlétának! Hajrá, magyarok!” - írta a Facebook oldalán még reggel Fürjes Balázs, a szervezobizottság elnöke is.

Az atlétikai vb ideje alatt diplomáciai nagyüzem lesz Budapesten, erről a miniszterelnök is beszámolt, Szijjártó Péter pedig részletes ismertetést adott. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató