2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Horthy István-szobrot avattak Csókakőn

A vár alatt fekvő Nagy-Magyarország tér korábban már több magyar történelmi személy mellszobrainak is helyt adott.

Szent István-nap előestéjén, augusztus 19-én, a Fejér vármegye móri járásában található Csókakőn ünnepi rendezvényen avatták fel vitéz Horthy István kormányzó-helyettes, repülő főhadnagy mellszobrát. A csókakői vár alatt, festői környezetben fekvő Nagy-Magyarország tér korábban már helyt adott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Hunyadi János hadvezér és Szent László király impozáns mellszobrainak is. A kollekció ezúttal a keleti fronton, 1942. augusztus 20-án, harminchét évesen repülőszerencsétlenségben elhunyt Horthy István szobrával gyarapodott.

A gépészmérnök végzettségű, több nyelven beszélő Horthy István 1930 végén szerződéses mérnökként alkalmazták a MÁVAG-nál. Ezután 1935-ben igazgatóhelyettes, 1937-ben igazgató, két évvel később pedig vezérigazgató lett. Ezenkívül számos társadalmi tisztséget töltött be, és ellátta az ezekből adódó feladatokat.

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy felemelkedését nem annak köszönhette, hogy Horthy Miklós kormányzó fia volt. Sokatmondó példa, hogy tényleges eredményeket ért el a MÁVAG termelőkapacitásának bővítése terén. Nagy része volt abban, hogy a gyáróriás jelentős katonai megrendelésekhez jutott, és a munkáslétszám 1937-től, két év alatt ötezer főről 24 500 főre emelkedett.

Horthy Istvánt 1938 őszén hívták be a honvédséghez, ahol pár hónapig vadászpilótaként szolgált. 1939. január elsején − leszerelése után − főhadnaggyá léptették elő. Ebben az évben összesen még hat hónapot szolgált. A háborúból való kilépést támogató Horthyra ígéretes közéleti pálya várt, miután 1942. februárjában apja, az idős kormányzó helyettesévé választották. Magas pozíciója ellenére úgy érezte, hogy katona bajtársaival együtt neki is helyt kell állnia a keleti fronton. A légi bevetésekben bátran helyt állt. 1942. augusztus 6-n például Davidovkánál szovjet vadászgépekkel vette fel a küzdelmet. 

Egy gépet sikeresen lelőtt, majd ügyes manőverekkel elmenekült a túlerőben lévő üldözők elől.

Nyolcvanegy esztendeje, a Donnál teljesített szolgálata során repülőgépével lezuhant és életét veszítette. A tragikus baleset nem következett volna be, ha kevéssel a felszállás után nem veszi túl szűkre az utolsónak bizonyuló kanyart, s főként tartja magát ahhoz a frissen érkezett parancshoz, amely augusztus 20-ra hazaszólította. Azon a napon már nem repülhetett volna, de a parancsról akkor csak ő értesült, a felettesei még nem tudtak róla. Ez lett volna a 25. bevetése, s valószínű, hogy ezt még nagyon szerette volna végrehajtani. Kormányzóhelyettesi pozícióját mindössze fél évig láthatta el. Halálával nagy gyász érte a Horthy családot és nagy veszteség a nemzetet.

A csókakői ünnepségen beszédet mondott Fűrész György polgármester, Horthy Éva és Zetényi Csukás Ferenc a Horthy István Alapítvány képviseletében, Hegedűs Lóránt, a Horthy Miklós Társaság elnöke, valamint e sorok írója és mások. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató