2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Milliárdokkal támogatta a Fővárosi Önkormányzatot Soros alapítványa – Vajon hol van a pénz..?

Önmagát buktatta le a baloldal. Emlékeznek még a jajveszékelésra, hogy kivéreztetik az önkormányzatokat? Karácsony még nyílt levelet is írt Orbán Viktornak, amiben kifejtette, hogy őket személyesen a miniszterelnök fosztja ki. Igen-igen…ordas kamu, pláne most, hogy tudjuk, mennyivel tuningolta őket Dzsordzsi bácsi Az Átlátszó ugyanis egy átfogó cikkben hozta le, milyen szervezeteket és mekkora összeggel támogatott az elmúlt években Soros György alapítványa Magyarországon. Van azonban egy kis probléma: a fővároshoz befutott milliárdoknak se híre, se hamva. Persze nem adjuk fel, rendületlenül keressük még a költségvetésben ezt az összeget…



Az Átlátszó értesülései szerint Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 óta legalább 28,5 millió dollárral – közel tíz milliárd forinttal – támogatott legalább 150 szervezetet Magyarországon. Augusztus 14-én hozta nyilvánosságra a szervezet a hírt, miszerint radikális stratégiai irányváltásról döntött, szinte teljesen kivonul az Európai Unióból. Infografikákon mutatjuk meg az OSF globális és Magyarországon betöltött eddigi szerepét.
 
Van azonban egy kis probléma: a feltöltött adatok alapján megvizsgálták a harminc, legtöbb támogatásban részesülő magyarországi szervezetet. Az elmúlt években a Nyílt Társadalom Alapítványok Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta a legtöbb pénzzel, 2020-ban több mint 3 millió dollárral (1 milliárd forint).

A főváros egészségügyi célokra és a fokozottan veszélyeztetett személyek vizsgálatának támogatására kapta az összeget a koronavírus-járvány idején.

Tessék mondani, ez a pénz hol van?

Illetve hol volt. Hiszen a hárommillió dollár éppen akkor gurult oda Gergőékhez, amikor a főpolgármester teljes médiakampánya arról szólt, hogy őket a Fidesz kivérezteti. Emlékeznek még a miniszterelnökhöz írt nyílt levelére? Idézzünk belőle egy pár sort:

A járvány idején a kormány sorra hozta az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit. A válság miatt a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, amely a sokszorosa annak az adókiesésnek, amely a központi költségvetést érintette. Ebben a helyzetben joggal várhatnák el, hogy a kormány mutat szolidaritást a főváros felé, de ennek az ellenkezője történt, a kormány a főváros kivéreztetésébe fogott. A három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A parlament minap meghozott döntése több mint a négyszeresére emelte Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig – jogszabályellenes módon – továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét. És ha ez mind nem lenne elég, jön Parragh László, aki nyilvánvalóan az Ön felbujtására az iparűzési adó további elvonásáról, az önkormányzatok bevételeinek megnyirbálásáról ötletel

– ezt Karácsony 2020-as nylt levelében írta, azt állítva, hogy Budapest költségvetése húsz százalékkal esett vissza, miközben az amerikai nagybácsi három millió dollárt gurított hozzájuk. S akkor még nem is említettük a Tarlós által hátrahagyott százmilliókat, amiknek valahogy szintény nyoma veszet.

Milyen céllal küldhetett Soros György ilyen mesebeli összeget Budapest hercegének és mire költötték azt Karácsonyék. Tekintve, hogy a főpolgármester által igazi “járványellenes csodafegyvernek” tekintett ingyenes PCR-tesztek igénylése is egy átverés volt. Olvasóink több ízben is jelezték, hogy a legtöbb kerületben ezek elérhetetlenek voltak, ráadásul azok ára meg sem közelítette volna ezt a több milliárd forintos összeget. Ha tehát azt szeretnék mondani, hogy erre költötték Gyuribácsi javait, akkor inkább ne járassák le magukat, hanem találjanak ki valami hihetőbb magyarázatot.

Mire ment tehát el a nyílt Társadalom által odagurított hárommillió dollár?

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató