2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

New York Times: A választások rosszat tesznek a demokráciának

Mihelyt rájött az amerikai lap arra, hogy mit írtak, módosították a cikket, de azért az, hogy Orbán pszichopata, bent maradt.

A New York Times kiadott egy véleménycikket az amerikai választások kapcsán. Eddig ez nem kifejezetten hírértékű, viszont az már igen, hogy eredetileg az volt a címe, hogy "A választások rosszat tesznek a demokráciának”.

Amikkor pedig rájöttek arra, hogy mit is írtak le, módosították a cikket, viszont az internet nem felejt. (Az új cím drasztikusan más, „A legrosszabb emberek indulnak a hivatalokért. Itt az ideje egy jobb útnak”.)

A cikk jelenleg is elérhető verziójában a New York Times vendégszerzője, Adam Grant szervezeti pszichológus kifejti, hogy ha azt akarjuk, hogy a közhivatalok tisztességesek legyenek, talán jobb lenne, ha a választásokat teljesen megszüntetnénk.”

Azzal érvelt emellett, hogy az ókori görögök találták fel a demokráciát, és Athénban sok kormánytisztviselőt választottak ki a jelöltek közül véletlenszerű sorsolással, s szerinte így kéne a polgármestereket, kormányzókat, törvényhozókat, bírákat és akár az elnököket is kiválasztani – szemlézte az írást a Mandiner.

Megjegyezte, hogy „a hatalomhoz leginkább vonzódó emberek általában a legkevésbé alkalmasak a hatalom gyakorlására.”



Orbán pedig nárcisztikus pszichopata – szerinte.

„A legveszélyesebb tulajdonságok egy vezetőben az, amit a pszichológusok a személyiségjegyek sötét hármasának neveznek: nárcizmus, machiavellizmus és pszichopátia. Ezekben a tulajdonságokban közös, hogy hajlandóak másokat személyes haszonszerzés céljából kihasználni. A sötét triász vonásaival rendelkező emberek általában politikailag ambiciózusabbak” – írta – „Ha a sötét triász nyer a választáson, mindannyian veszítünk. Amikor pszichológusok értékelték az első 42 amerikai elnököt, a nárcisztikusok nagyobb valószínűséggel vállaltak meggondolatlan kockázatokat, hoztak etikátlan döntéseket és vád alá helyezték őket. 

Adjunk hozzá egy csipetnyi machiavellizmust és egy csipetnyi pszichopátiát, és olyan autokratákat kapunk, mint Putyin, Erdogan, Orbán és Duterte”

– írja a lap újságírója.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató