2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Rendkívüli Kormányinfó: A kormány az inflációt meghaladó béremeléseket tervez

Csütörtökön fél 11-től Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerdán újra összeült a kormány, a központi témák az infláció letörése, a gazdasági növekedés beindítása és a béremelések voltak. Orbán Viktor erről szóló Facebook-posztjában azt írta: Munka van bőven: az inflációt letörjük, de itt nem állunk meg! Beindítjuk a gazdasági növekedést és tovább fogjuk emelni a béreket!

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány az aktuális magyarországi rendezvényekkel kapcsolatos tájékoztatást is meghallgatta szerdán.

Az augusztus 20-i ünnep rendezvényeit sikeresnek értékelték, minden idők leglátványosabb tűzijátéka volt, és minden eddiginél többen vettek részt a rendezvénysorozat helyszínein, valamint a televíziós közvetítés is rekordot döntött.



A három napos rendezvénysorozaton naponta több tízezer, a vasárnap esti tűzijátékon sok százezer ember vett részt. Több mint húsz rendezvényhelyszín volt. A miniszter leszögezte, a rendezvények fennakadás nélkül zajlottak, ami különösen a nagyszámú külföldi delegáció jelenléte miatt említésre méltó. Azt is nagy sikernek tartja, hogy a Szent István napi programokra kilátogató vendégek megfizethető áron vásárolhattak ételeket, italokat.

A háborúról is tárgyalt a kormány.

Arra jutottak, hogy ha a felek nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, akkor a háború el fog húzódni. Az ukrán ellentámadás kezdete óta a frontvonal ugyanott húzódik, a helyzet nem változott, rengetegen halnak meg. A kormány álláspontja változatlan: azonnali tűzszünet és béke kell. A háború kihat az EU-s inflációra, a magyarra és gazdasági növekedésre is. Amíg tart a háború, a kormány az infláció letöréséért harcol - mondta.

Ennek ellenére tartják, hogy idén egy számjegyűre csökken az infláció. Szerinte jó esély van arra, hogy ez novemberre, akár októberre meglegyen.

A legfontosabb cél megvan: háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket, alig van munkanélküliség, munkaerőhiány van. Az infláció mérséklésével a kamatokat is mérsékelni tudják, újra olyan kamatkörnyezetet akarnak, amivel megynílik az út a beruházások előtt.

Az inflációt meghaladó béremelést akarnak, erre Gulyás szerint jó esély van. Az állam visszafogta a kiadásokat, így összességében az állami szféra szinte minden területén.

Tárgyalt a kormány a búzaügyről is: tavaly Ukrajna alig tudott tengeren szállítani, szolidaritási folyosót hoztak létre. Gyakorlatban ez azt jelentette szerinte, hogy míg korábban évente 40-50 ezer tonna érkezett Ukrajna felől, tavaly már 2,5 millió tonna, 2023-ban havi 250 ezer tonna jött.

Ezzel az a baj, hogy az Eu-s jogszabályok ezzel az Ukrajnával szomszédos tagállamokat kényszerítették szolidaritásra. Ezért ezek az országok lezárták a határokat a gabona előtt, ennek szükségességét a Bizottság is elismerte, uniós döntés volt arról, hogy a gabonatermékekre tilalmat vezettek be.

Árfigyelő, árcsökkenések – a kormány szerint ez csökkentette az inflációt is

Szentkirályi Alexandra azt mondta, az online árfigyelő fontos eszköz az infláció letörésében. Árversenyt generált a boltok között a figyelő, ez 62 termékkategóriából 54 termékketegóriában több mint 6 százalékos árcsökkenést okozott, ez pedig szerinte 1,8 százalékos inflációcsökkenést eredményezett.

1,2 millió ember kattintott már a GVH ezen oldalára, a legtöbben a csirkemellre, cukorra, tejre, tojásra kerestek. Lesznek még fejlesztések, ezek két héten belül indulnak. Lehet majd bevásárlólistát csinálni, valamint a 62 termékkategóriát bővíteni fogják.

A kötelező akciózásról azt mondta, a fogyasztóvédelem "kőkeményen betartatja ezeket az akciókat", 70 üzletnél találtak jogszabálysértést, 102 jogsértés volt valójában (volt olyan üzlet, ahol több is volt). Nem tüntették fel az árcsökkentést többen, de volt olyan is, ahol nem volt elérhető legalább egy akcióköteles termék, de előfordult az is, hogy nem tartották be a kötelező akciókat.

25 milliós bírságot szabtak ki, 5 esetben csak figyelmeztettek. Eljárásonként 5-6 milliós bírságokról van szó, Szentkirályi senkinek nem javasolta a trükközést a jövőben.

Biciklisávokat védő oszlopok – autósüldözés

Az MTVA arra kérdezett rá, hogy városszerte több szakaszon is bringasávokat választottak el karókat az úttól, ezellen pedig az autósok és a mentősök is felszólaltak. Gulyás erre azt mondta, hogy a fővárosi autósüldözés újabb fontos fejezetének tartja, ami történik, sajnálja, hogy így van. Szerinte eddig azt büntették, akik autót használtak, most ez súlyosabb lett: azoknak a mindennapjait teszi lehetetlenné, akik dolgoznak az autójukkal. Azok működését nehezíti meg, akik életeket mentenek.

A dollárbaloldal is szóba került

A Magyar Nemzet az Átlátszót idézte, ugyanis a lap megírta, hogy a Fővárosi Önkormányzat is kapott egymilliárd forintot a Soros alapítványoktól.

Gulyás szerint a hír hallatán nem lepődött meg senki. Fontosnak tartja, hogy a város elszámoljon azzal, hogy mire költötték. Ha a koronavírus kezelésére, akkor jó célra ment, de a baloldal nem számolt el a külföldről kapott pénzeket.

Gulyás szerint ez akár nemzetbiztonsági kockázatot is felvethet az ügy, a legfontosabb az átláthatóság, aminek bajnokaként az ellenzék tünteti fel magát, de pont ők nem számolnak el a pénzzel. Gulyás nem zárta ki azt sem, hogy a szabályozáson szigorítsanak a jövőben. Reméli, hogy a végén kiderül, kik gondolták, hogy megveszik a baloldalt, a pártok kinek kötelezték el magukat.

A miniszter azt mondta, egy dologban biztos: ha valaki létrehoz egy választási mozgalmat - és Karácsony így tett -, ez a csoport pedig egy olyan embertől kap pénzt, akinek nem volt ilyen vagyona, akkor arra kell válaszolnia, hogy honnan jött a pénz és akkor nem kell találgatnunk.

Még egyszer a béremelésekről

Az ATV arra kérdezett rá, hogy mikor lehet döntés a béremelésről. Gulyás azt mondta, a kormány mindent megtesz, hogy a reálbéreket idén is növeljék az infláció ellenére is. Gulyás kiemelte: az éves infláció 15 százalék felett is lehet. Január elsején lesznek béremelések a miniszter szerint, de év közbeni béremelések is voltak. A munkavállalók nagy többsége nincs alárendelve a kormánynak, így az ő bérükre nincs közvetlen hatásuk, de próbálnak nekik segíteni.

Gulyás Gergely a pedagógushiányról:

Összességében elegendő tanár van, de az igaz, hogy bizonyos helyeken, szakokon lényegesen nehezebb tanárt találni, különösen a természettudományi tárgyaknál, és bizonyos nyelveknél. A kormány azt várja az oktatási kormányzattól, hogy a tanév mindenhol gond nélkül induljon el.

A köztársasági elnök kiválóan képviseli a magyar államot

A kormány üdvözli Novák Katalin ukrajnai látogatását, örülnek a megállapodásnak, ami kitér a kárpátaljai magyarság jogfosztottságának megszüntetésére is. A miniszter szerint az alkotmányos helyzet világos, a köztársasági elnök pedig kiválóan képviseli a magyar államot.

Hídvető tankokat is rendelt a kormány

Gulyás szernt komoly gazdaságpolitikai siker, hogy a háború előtt megállapodtak arról, hogy a legnagyobb német hadiipari cég Magyarországra jön. A miniszter a konkrét számokról elárulta: a héten érkezett egy Leopard A7-es. Ez a kiképzéseket fogja segíteni. A haderőfejlesztési program keretében 44 darab ilyen páncélost, illetve hídvető tankokat is rendelt a kormány, ezek 2023–2025 között fognak érkezni.

88 százalékon áll a gáztározók töltöttségi szintje

88 százalékon áll a magyar gáztározók töltöttségi szintje, ez a lakossági fogyasztást nézve körülbelül 219 téli napra elegendő, tehát jól állunk.

Együttműködés a BRICS-államokkal

Kérdésre a miniszter azzal kapcsolatban, hogy több mint 40 ország jelezte a BRICS-államokhoz való csatlakozását, elmondta: Magyarország keresi a gazdasági együttműködést, az országnak érdeke a kölcsönös kereskedelem ezekkel az államokkal.


A miniszterelnök még a szabadsága alatt is hajlamos dolgozni

Gulyás Gergely az Orbán Viktor nyaralására vonatkozó kérdésünkre elárulta: a miniszterelnök még tervez nyaralni. Nem valószínű, hogy ott lesz a bledi stratégiai fórumon, de „a miniszterelnök még a szabadsága alatt is hajlamos dolgozni, ki tudja mi fog történni”, meg kell várni a sajtóiroda közlését.

A "Pálffy-ügyről"

Gulyást kérdezték Pálffy István egy nap után történő Hír TV-s elbocsátásáról is. A miniszter két részre bontotta a választ: eddig sem és ezután sem avatkozik be a kormány, hogy egy médium a saját munkavállalójának a tevékenységét miként értékeli. Azt ugyanakkor világosnak tartja, hogy a pedofíliával szemben semmilyen türelmet nem lehet tanúsítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató