2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Koppenhága polgármestere egy gyilkosság után bezáratná a város drogos, antifa-gettóját

Christiania Koppenhága leghíresebb városrésze, mely 1971 óta néhány foglalt házból (pontosabban foglalt bázisból, mert a szélsőbalos alapítói egy használaton kívüli katonai bázison vertek tanyát) egy 34 hektáros, széles körű autonómiával rendelkező anarchista kommunává nőtte ki magát.

Christiania önkormányzatiságának szerves része a dán törvények értelmében illegálisnak számító marihuána nyílt fogyasztása és forgalmazása.

A drogkereskedők után Pusher Streetnek nevezett utcán teljesen nyíltan folyik a marihuána adásvétele. 

A liberális dán hatóságok meglehetősen elnézők ezzel a gyakorlattal szemben: ugyan a rendőrök időről időre elbontják a füvet árusító kioszkokat, de nem akadályozzák meg ezek újraépítését és az üzlet újraindítását. Azonban vannak olyan drogkereskedők, akiket nem érdekelnek a városrészt 50 éve működtető anarchista/hippi elvek, és erőszakos módon akarnak nagyobb piaci részesedést kihasítani maguknak.

Szombaton például két felfegyverzett, maszkos férfi a Pusher Streeten agyonlőtt egy 30 éves férfit, négy másik embert pedig megsebesített. A rendőrség biztos abban, hogy a lövöldözés hátterében a drogkereskedelem állhat, és egy 18 éves férfit őrizetbe is vett – az egyelőre nem világos, hogy mivel gyanúsítják.

Egészen addig, amíg nagyszabású illegális kannabiszkereskedelem zajlik, mindig jelen lesz az erőszak

 

– jelentették ki a Christiania polgárai a városrész honlapján publikált közös állásfoglalásukban.

Koppenhága polgármestere viszont itt nem állna meg: Sophie Haestorp Andersen vasárnap egy interjúban bejelentette, hogy ő az összes „törvénytelen tevékenységet” felszámolná a Pusher Streeten.

Christianiában nem ez volt az első, drogkereskedelemhez kapcsolódó komoly bűncselekmény, de egyáltalán nem mondható, hogy mindennapos az erőszak; 2016-ban egy helyi árus két igazoltató rendőrt is súlyosan megsebesített. Akkor a közösség fontolgatta a Pusher Street bezárását, azonban végül erre nem került sor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató