2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Több mint 600 tűzoltó küzd a görög erdőtüzekkel

2017 után 2022 volt a második legrosszabb év az erdőtüzek által okozott károk tekintetében Európában.

Három jelentős erdőtűzzel küzd több mint 600 tűzoltó Görögországban, írja az Euronews. Az erdőtüzek közül kettő már napok óta tombol, a tűzoltók repülőgépekből és helikopterekből álló flotta segítségével próbálják megfékezni a lángokat.

Az ország északkeleti részén már kilenc napja égnek az erdők Évrosz régióban Alexandrúpoli városánál. Az elmúlt hét 21 erdőtüzekkel összefüggő halálesetéből 20 itt történt Görögországban. Ez az egyik legnagyobb erdőtűz, amely valaha egy Európai Uniós országot sújtott. Óriási erdőterületek pusztultak el, házak égtek le Alexandrúpoli külső részein. Vasárnap 295 tűzoltó, hét repülőgép és öt helikopter küzdött a lángok ellen, két falut pedig ki kellett üríteni. Az Európai Unió Kopernikusz vészhelyzet-kezelő szolgálata szerint 77 ezer hektáron ég itt a tűz.

Athén északnyugati peremén ugyancsak napok óta ég egy másik erdőtűz. Otthonok égtek le, és a Parnitha-hegyen lévő nemzeti park is károsodott. A tűzoltóság tájékoztatása szerint 260 tűzoltó, egy repülőgép és három helikopter próbálja megszelídíteni a lángokat. A harmadik nagy erdőtűz a Küklád-szigeteki Androsz szigetén ég, itt 73 tűzoltó, két repülőgép és két helikopter vesz rész az oltásban.

Mivel a görög tűzoltók a végletekig ki vannak feszítve, Görögország más európai országok segítségét kérte. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus küldött repülőgépeket, de több tucat román, francia, cseh, bolgár, albán, szlovák és szerb tűzoltó is segít a helyszínen.

Az Európai Unió illetékesei az éghajlatváltozást okolják az Európában egyre gyakoribb erdőtüzekért, és megjegyezték, hogy 2017 után 2022 volt a második legrosszabb év az erdőtüzek által okozott károk tekintetében. Görögország minden évben – jellemzően május elejétől október végéig – bevezeti az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó szabályokat, és korlátozza az olyan tevékenységeket, mint a kiszáradt növényzet elégetése vagy szabadtéri grillsütők használata. A két legnagyobb tűzvész okait még nem határozták meg. A kisebb lángok némelyikénél gyújtogatás vagy gondatlanság gyanúja merül fel, több embert letartóztattak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató