2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A cigánybűnözés ellen tiltakozott a Mi Hazánk, Tordaiék és a Roma Parlament a Belügyminisztérium előtt tüntettek

Közel ötszáz ember gyűlt össze a Mi Hazánk Mozgalom cigánybűnözés elleni tüntetésén  kedden, Budapesten, a kőbányai börtön melletti utcában - írja a Magyar Jelen.

A Telex szerint 18 órakor nagyjából 150-200 tüntető gyűlt össze a börtön előtt. Többek között „Igenis van cigánybűnözés”, „Életet az életért” és „Luxusbörtön helyett Fekete Delfin” feliratú táblákat tartottak. A Fekete Delfinnel Oroszország legrégebben működő és egyik legkegyetlenebb börtönére utaltak.

A demonstráción – a Mi Hazánk mellett – szervezeti szinten a Betyársereg, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviseltetette magát, de a tömegben más nemzeti szervezetek tagjai és szurkolók is feltűntek.

A Mi Hazánknak állítása szerint több célja is volt ezzel a tüntetéssel: egyrészt a büntető törvénykönyvet szigorítanák úgy, hogy

a fegyvert nem viselő biztonsági őrök szolgálat közben közfeladatot ellátó személynek minősüljenek;
súlyosabban büntetnék a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázdaságokat – ők a halálbüntetést is tudnák támogatni, de legalábbis valódi életfogytig tartó munkatáborra ítélnék az elkövetőket;
valamint a lincselést is beemelnék a jogszabályokba, mert az most nincs ott.

Felszólalt Novák Előd, Tyirityán Zsolt és Toroczkai László is.

A Mi Hazánk elnöke hangsúlyozta,

a tények kimondása nem rasszizmus.

Emlékeztetett, korábban Vajda Attila cigányvajda is kimondta, hogy létezik cigánybűnözés, valamint a hetvenes-nyolcvanas években rendőrségi szakzsargon volt.

“Ez persze nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző”

 

Toroczkai László szerint a megoldás az, hogy minden embert meg kell védeni a bűnözéstől Magyarországon.

“Keressük azokat a cigány vezetőket, akikkel le lehet ülni egy asztalhoz rendteremtés céljából” – hangsúlyozta.

Egy ellentüntető Toroczkai beszéde közben bekiabált, és a középső ujját is bemutatta a Mi Hazánk elnökének. Nem sokkal később 10-15 rendőr kísérte el őt a helyszínről.

A Mi Hazánk demonstrációja előtt a Belügyminisztériumnál a Roma Parlament tartott ellentüntetést, akik szerint „felháborító” és „aggasztó”, hogy a rendőrség „a párt nyilvánvaló alkotmányellenes céljai ellenére” tudomásul vette a Mi Hazánk akcióját.

Szerintük Toroczkaiék „a közösségsértő »cigánybűnözéssel« közveszéllyel riogatnak és uszító propagandát folytatnak”. Ezért aztán feljelentést is tettek közveszéllyel fenyegetés és közösség elleni uszítás gyanúja miatt.

 

Az eseményen részt vett a tanártüntetésekről ismert Törley Katalin is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató