2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Eltemették Jevgenyij Prigozsint Szentpéterváron

Zártkörű búcsúztatás után Szentpéterváron eltemették a Wagner-csoport néhai vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint – írja a helyi média. 

A SZENTPÉTERVÁRI POROHOVSZKOJE TEMETŐBEN HELYEZTÉK ÖRÖK NYUGALOMRA AZ OROSZ WAGNER KATONAI MAGÁNCÉG NÉHAI VEZETŐJÉT, JEVGENYIJ PRIGOZSINT – JELENTETTE BE KEDDEN AZ ELHUNYT ÜZLETEMBER MÉDIACSOPORTJA.

A Wagner-vezértől kedden délután vettek végső búcsút egy zártkörű szertartás keretében Szentpéterváron – írja a Sky News. Jevgenyij Prigozsin szóvivői a közösségi médiában közzétett felhívásukban jelezték, hogy „akik búcsút kívánnak venni” a Wagner-vezértől, azokat várják a szentpétervári Porokhovszkoje temetőben.

A temetés előkészületeit nagy titok övezte, a Wagner-vezér gyászszertartásával kapcsolatban korábban már a Kreml azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem vesz részt rajta.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely augusztus 23-án a tveri régióban lezuhant. Az orosz Nyomozó Bizottság vasárnap bejelentette, hogy a Wagner-vezér magángépén meghaltak személyazonosságát kivétel nélkül sikerült megállapítani, a genetikai vizsgálatok után megfeleltek az utaslistán feltüntetett személyeknek, amelyek között a Wagner-vezér mellett az egyik parancsnok, Dmitrij Utkin neve is szerepelt.



A gépen utazott még a Wagner-csoport logisztikai vezető, Valerij Csekalov -, valamint Prigozsin négy testőre és a repülőgép személyzetének három tagja.

A szentpétervári Szevernojje temetőben kedden több tucatnyi ember csatlakozott Csekalov családjához, akik közül néhányan vélhetően Wagner zsoldosok és Prigozsin üzleti birodalmának alkalmazottai voltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy donyecki vezetővel tartott megbeszélése alkalmából beszélt a repülőgépszerencsétlenségről. Részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak. Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amelyet Oroszország nem felejt el. A Kreml cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy köze lenne Prigozsin és a többi utas halálához.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató