2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Már az Országos Széchényi Könyvtár dokumentumait is törlik a Facebook-ellenőrök

Valamilyen okból kifolyólag a Facebook elkezdte letörölni az Országos Széchényi könyvtár oldaláról a hivatalos honlapjukra mutató linkeket – derült ki az OSZK posztjából.

Az intézmény elmondása szerint a Meta szeptember 3-ra virradóra kiberbiztonsági okokra hivatkozva az összes honlapjukra mutató linket kitörölte a OSZK és több ezer másik felhasználó posztjaiból. Az OSZK szerint azóta leírni is tilos a közösségi oldalon, hogy „oszk.hu”, mert a honlapjukra hivatkozni próbáló felhasználókat törléssel fenyegetik. A könyvtár ezért nyilvános posztban üzent „Zuckerberg úrnak”.

„Tiltakozunk az írott nemzeti kultúra megőrzését végző intézményünk, olvasóink és követőink üzeneteinek cenzúrázása, fenyegetése ellen; kérjük az OSZK feketelistázásának mielőbbi megszüntetését, a törlések felfüggesztését és a megcsonkított posztok visszaállítását!” – írják angol nyelvű posztjukban, aminek hozzászólásai közt az üzenet magyar fordítását is leírták.

Az OSZK posztját kiszúró Magyar Nemzet szerint a Facebook nem adott még hivatalos választ „a rendkívüli támadásra”, de mivel más, a Facebook tilalmaival nem ütköző tartalmakat is megmagyarázhatatlanul és természetesen magyarázat nélkül törölt a Meta, ezért gyanús, hogy technikai hibáról van szó.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató