2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Két magyar KFOR-katonának is amputálni kellett a lábát akik Koszovóban sérültek meg

A hivatalosan közölt egy helyett, kettő magyar KFOR-katonának is amputálni kellet a lábait, akik Koszovóban sérültek meg még ez év májusában – tudta meg a hvg.hu.

Egyiküknél ráadásul felmerült, hogy ehhez a beavatkozáshoz egy késlekedés vezethetett. A műhiba-gyanú nyomán indult vizsgálatról senki nem közöl semmit, ahogy arról sem tudni, mire jutott az ilyenkor kötelező ténymegállapító helyszíni vizsgálat.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat azért vetették be május 29-én tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsan település polgármesteri hivatalánál, mert szerb tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az albán nemzetiségű polgármester el akarta foglalni hivatalát a többségében szerbek lakta észak-koszovói városban.

A véres összecsapássá fajult demonstráció során a szerbek nemcsak üveggel, kövekkel támadtak a KFOR-katonákra, hanem házi készítésű robbanószerkezetekkel és fegyverrel is.

A támadás, és a súlyos sérülésekkel, nagy vérveszteséggel járó sebeket okozó repeszek a helyszínre vezényelt olasz és magyar katonát megsebesítettek.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató