2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Felszínre hozták az amerikai kutatót Törökország egyik legmélyebb barlangjából

„Felszínen a hordágy Markkal” – írta magyar idő szerint kedd éjfél körül a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldalán. A mentőszolgálatok szerint sikerült biztonságba helyezni Mark Dickey-t, aki két hete rekedt bélrendszeri vérzéssel Törökország harmadik legmélyebb barlangjában.



A 40 éves amerikai barlangkutató mentésében magyar mentőcsapatok is részt vettek. Friss bejegyzésükben leírták, hogy a súlyos bélrendszeri vérzéstől szenvedő kutatót 58 és fél óra megfeszített munkával tudták a felszínre hozni az 1040 méteres mélységből. Dickey szeptember 2-án indult mentésében összesen 10 ország, közel 200 helyszínen lévő barlangi mentője vett részt.

A BBC azt írja a mentésről, hogy ez lehetett az egyik legnagyobb és legbonyolultabb barlangi mentés, amit valaha végrehajtottak. Carl Heitmeyer, a New Jersey-i Initial Response Team (a Dickey által vezetett csoport) egyik tagja a BBC Newsnak megerősítette, hogy a barlangász megmenekült, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésében. Az amerikai barlangkutató azt mondta, hogy azt hitte, nem éli túl a megpróbáltatásokat, miután az állapota folyton romlott.

Szombat délután, helyi idő szerint 14:29-kor indult el a hordágy a felszín felé a Morca-barlang HOPE bivakjából.

Törökország déli részén található Morca-barlangot kutató, magyar részvétellel zajló nemzetközi expedíción rosszul lett egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey. A férfinak súlyos bélrendszeri vérzése volt, a nagyjából 1050 méter mélyen lévő táborhelyet képtelen volt egyedül elhagyni. Mentése egy szervezett akció keretében zajlott, ebben vett részt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is.

Az NBC arról írt, hogy Dickey múlt szombaton kezdte rosszul érezni magát, köhögni kezdett, és vért találtak a székletében. Nem tudott enni, és három napig félig eszméletlen volt. A férfi a menyasszonyával volt a barlang mélyén, de a nő már a mentés előtt elhagyta a barlangot.



A mentést a török szervezetek vezették, az Európai Barlangi Mentők Szervezetének koordinálásával. Az európai szervezet szerint a leggyorsabban mobilizálható csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni, az a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, így őket elsők között riasztották. A négyfős csapat a TEK-kel együttműködve már aznap elkezdte a mentés előkészítését.

A múlt hét eleji beszámolójuk szerint a súlyos, életveszélyes állapotban levő férfi a gyógyszeres ellátás mellett vértranszfúziót is kapott. Azt írták, a férfi állapota a kivérzéses sokk felé mutatott. A magyar barlangi mentők második hulláma aztán további vérrel és fagyasztott vérplazmával indult a sérült felé vezető, közel egynapos útra.

A rosszul lett férfi, Mark Dickey egyébként ismert barlangásznak számít Magyarországon is, minden évben heteket tölt itt, magyar barlangászokkal is együttműködik. Képzéseire az Egyesült Államokból is szoktak ide jönni amerikai barlangászok.

A férfi a CNN cikke szerint arról beszélt, miután leértek hozzá a mélybe a segítségére sietők, hogy éber állapotban volt, tudott beszélni, de segítségre volt szüksége a kijutáshoz a súlyos fájdalmak miatt. Dicsérte továbbá a barlangászközösséget, amiért ilyen gyorsan összefogtak.

A soknemzetiségű csapatban több mint 150 barlangi mentő van jelen a törökországi helyszínen.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy civil szervezet, nagyon alacsony büdzsével dolgoznak. A mostani törökországi mentés kezdete után a Külügyminisztériumtól pénzügyi, a Honvédelmi Minisztériumtól logisztikai segítséget kaptak, a tárca a mentés helyszínére való gyorsabb eljutásban is segített nekik.

A világ barlangi mentéseinek történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban hajtották végre 1000 méteres mélységben: itt egy koponyasérült kutatót 700 ember 11 napi megfeszített munkájával sikerült a felszínre juttatni. A mostani sérült ennél valamivel mélyebben volt, nagyjából 1050 méter körül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató