2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Orbán Viktor Kötcsén 50-50 százalékot adott rá, hogy az Unió egyben marad vagy szétesik, darabjaira hullik

“Két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik”. A miniszterelnök azt mondta, hogy “50-50 százalék”, “tehát mind a kettőre fel kell készülni” - ismertette Fricz Tamás politológus a Hír Tv-ben, hogy mit mondott Kötcsén a miniszterelnök az Európai Unióról a 15. “nagy tervben”.

A Hír Tv Vezércikk című műsorában Orbán Viktor Kötcsén elmondott beszéde volt a téma tegnap este, a vendégek közül többen is ott voltak ugyanis szombaton a Dobozy-kúrián és hallották, mit mondott a zárt körben a miniszterelnök.

Ott volt szombaton Kötcsén Fricz Tamás is, aki este a Hír tv Vezércikk című műsorában, Ifj. Lomnici Zoltánnal egyetértésben megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a beszédében a kormányzása kapcsán, hogy 2034-ig 15 “nagy terv” van készen.  A miniszterelnök “egy nagy, elismert, sikeres, Európában az élenjáró országok között képzeli el Magyarországot 2030-34-re. Tehát egy hatalmas célt tűzött ki Magyarország elé” - hangzott el a műsorban. Orbán Viktor a Tranziton nyilvánosan is elmondta ezt.



Az Európai Unióról is beszélt a kormányfő: vagy egyben marad vagy szétesik

Fricz Tamás a műsorban ugyanakkor azt is elmondta: a miniszterelnök, amikor Kötcsén ismertette a 15 pontot, az utolsó pontban az Európai Unióról beszélt.

“A 15. pont volt ez, a miniszterelnök az utolsó pontban beszélt az Unióról, és azt mondta: 

úgy kell látnunk a helyzetet, hogy két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik.”

Ezt most először vette be a mondandójába. Két évvel ezelőtt még őszintén szólva némileg más hangsúllyal beszélt erről. Most felvetette azt a lehetőséget, hogy elképzelhető, hogy az Unió nem marad meg, és erre is fel kell készülnünk - árulta el a műsorban Fricz Tamás.

A miniszterelnök beszédét ismertetve azt is hozzátette: 

“Ez egy nagyon fontos gondolat, hogy vannak erre is forgatókönyvei, hogy valamilyen módon az Európai Unió nem tud egyben maradni azért, mert az egyik kérdésben bizonyos országok mondanak nemet, a másik kérdésben másfajta országok mondanak nemet. Tehát állandóan ütközés van”.

A miniszterelnök - mint Fricz Tamás elárulta a Hír Tv-ben - ezen a ponton a beszédében azt hangsúlyozta, 

az Európai Unióban “nincs egy közös éthosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út”. A miniszterelnök azt mondta, hogy “50-50 százalék”, “tehát mind a kettőre fel kell készülni” 

- mondta Fricz Tamás. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató