2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Svédisztáni rendőrség: példanélküli, véres bandaháború zajlik

Egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban.

Példanélküli, véres bandaháború és leszámoláshullám zajlik Svédországban – jelentette ki a svéd országos rendőrfőkapitány szerdán, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban. „Az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban” – hangsúlyozta Anders Thornberg rendőrfőkapitány egy szerdai sajtótájékoztatón.

„Több, 13 és 15 év közötti fiú halt meg, egy bűnöző édesanyját otthonában ölték meg, egy fiatal férfit Uppsalában munkába menet lőttek agyon” – sorolta a svéd rendőrség vezetőjeA gyilkosságok megrendelőit gyakran külföldön találjuk - tette hozzá Thornberg.

Számos lövöldözés is történt ezen a héten Svédországban: négy az egyeteméről híres Uppsalában, ebből kettő halálos kimenetelű volt, kettő pedig Stockholmban, ahol egy 13 éves fiú vesztette életét.

Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború. A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet jegyeztek fel. 2023. augusztus 15-ig már 109 robbantás regisztráltak idén az országban.

A bűnbandák közötti konfliktusok számos ártatlan ember életét követelték – hangsúlyozta Thornberg.

„Az állampolgárok félnek és nő a bizonytalanság. Emellett megemeltük a terrorveszély szintjét Svédországban” 

– tette hozzá a svéd rendőrfőkapitány.

„Több embert letartóztattunk, fegyvereket koboztunk el, többek között Uppsalában, ahol a helyzet nagyon súlyos” – húzta alá Ulf Johansson, a fővárostól 70 kilométerre északra fekvő város rendőrségének egyik tisztségviselője a szerdai sajtótájékoztatón. 2022-ben 391 lövöldözést jegyeztek fel Svédországban, ebből 62 volt halálos, míg egy évvel korábban 45 embert lőttek agyon.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató