2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Musk: az USA oroszellenes szankciói miatt nem működik a Starlink a Krím-félszigetnél

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk azt állította, hogy cége azért nem engedélyezte a Starlink lefedettséget a Krím felett, hogy ne ütközzön az Egyesült Államok által előírt szabályozásokkal. A milliárdos a múlt héten került össztűz alá, miután a CNN arról számolt be, hogy Musk megtagadta a Starlink működését az orosz félsziget felett, amivel tavaly meghiúsított egy ukrán dróntámadást az orosz Fekete-tengeri Flotta ellen.

A kedden Los Angelesben, az All-In Summit 2023 technológiai konferencián videokapcsolaton keresztül megjelent Muskot arról kérdezték, miért hozta ezt a döntést.

A SpaceX vezérigazgatója azzal kezdte, hogy hangsúlyozta: cége “Starlink-kapcsolatot biztosított Ukrajnának” az Oroszországgal való katonai konfliktus 2022 februári kezdete óta. Hozzátette, hogy vezető ukrán tisztviselők többször elismerték, hogy a szolgáltatás döntő szerepet játszott Moszkva offenzívájának kivédésében.

A Krímre vonatkozó kérdésre rátérve Musk kifejtette, hogy “amikor ez történt, a Krím körüli régiót valójában kikapcsolták”.

“NOS, AZ OK, AMIÉRT KIKAPCSOLTÁK, VALÓJÁBAN AZ VOLT, HOGY… AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK SZANKCIÓKAT VEZETETT BE OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN… ÉS EZ A KRÍMRE IS VONATKOZIK” – folytatta.

A milliárdos szerint “valójában nem kapcsolhatjuk be a kapcsolatot… az ország, az [amerikai] kormány kifejezett jóváhagyása nélkül”.

Musk rámutatott, hogy bár nem Joe Biden elnök támogatója, “ha kaptam volna elnöki utasítást a bekapcsolásra, akkor megtettem volna”, hozzátéve, hogy “nem érkezett ilyen kérés”.

A vállalkozó azt állította, hogy a tervezett ukrán támadás a szevasztopoli orosz flotta ellen hasonló hatású lett volna, mint a második világháborúban az amerikai flotta ellen Pearl Harborban elkövetett japán támadás, ami potenciálisan komoly eszkalációhoz vezethetett volna.

“TEHÁT AZ UKRÁNOK VALÓBAN ARRA KÉRTEK MINKET, HOGY TÉNYLEG PROAKTÍVAN VEGYÜNK RÉSZT EGY JELENTŐS HÁBORÚS CSELEKMÉNYBEN” – zárta Musk.

Hétfőn Elizabeth Warren szenátor felszólította a kongresszust, hogy vizsgálja ki Muskot az ügy miatt, míg az egyik ukrán elnöki tanácsadó “gonoszság elkövetésével” vádolta a SpaceX vezérigazgatóját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató