2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Zelenszkij: az időjárástól függetlenül folytatódik az ellentámadás és kizárt, hogy területekről mondjunk le

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy egy esetleges békemegállapodás részeként területi engedményeket tegyen Oroszországnak, és ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek az időjárástól függetlenül folytatnia kell a hónapok óta zajló ellentámadást.



A CBS Newsnak vasárnap adott interjújában, amikor arról kérdezték, hogy Ukrajna a béke érdekében átengedne-e területeket Moszkvának, Zelenszkij azt mondta: “Nem. Ez a mi területünk.”

Azt azonban nem árulta el, hogy ez vonatkozik-e a Krímre, amely 2014-ben, a Nyugat által támogatott kijevi Majdan-puccsot követő népszavazáson elsöprő többséggel Oroszországhoz csatlakozott. Sem Ukrajna, sem nyugati támogatói nem ismerték el a szavazás eredményét.

Zelenszkij azt is elismerte, hogy Kijev sokat hangoztatott ellentámadása, amely már több mint három hónapja tart, “nem túl gyors”. Mindazonáltal azt mondta, hogy Ukrajna az időjárástól függetlenül folytatni fogja azt.

“FEL KELL SZABADÍTANUNK A TERÜLETÜNKET, AMENNYIRE CSAK LEHETSÉGES, ÉS ELŐRE KELL HALADNUNK, MÉG HA EZ KEVESEBB IS, MINT [FÉL MÉRFÖLD VAGY] SZÁZ [MÉTER]… NEM VESZÍTHETÜNK IDŐT. FELEJTSÜK EL AZ IDŐJÁRÁST ÉS HASONLÓKAT” – JELENTETTE KI, HOZZÁTÉVE, HOGY MÉG HA A SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK NEM IS TUDNAK MOZOGNI, UKRAJNA MEG FOGJA DUPLÁZNI A DRÓNTÁMADÁSOKAT.

Zelenszkij megjegyzései egy Wall Street Journal-jelentés nyomán hangzottak el, amely szerint az ukrán csapatoknak nem csak a jól megerősített védelemben lévő orosz csapatokkal kell szembenézniük, hanem az esővel és a fagyos hideggel is, amelyek alááshatják a logisztikát, az általános manőverezőképességet, és teljesen megszüntethetik az áttörés esélyét.

Ukrajna a nyár elején indította offenzíváját, de azóta nehezen tudott érdemi eredményt elérni. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az offenzíva kezdete óta Ukrajna több mint 71 ezer katonát, 543 harckocsit és közel 18 ezer különböző típusú páncélozott járművet veszített.

Ukrán tisztviselők többször is elutasítottak bármilyen területi engedményt Oroszországnak a konfliktus lezárása érdekében. Tavaly ősszel, miután négy korábbi ukrán terület népszavazáson az Oroszországhoz csatlakozásra szavazott, Zelenszkij rendeletet írt alá, amely megtiltott minden tárgyalást a jelenlegi orosz vezetéssel. Moszkva többször is kijelentette, hogy nem zárta be az ajtót a Kijevvel folytatott tárgyalások elől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató