2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

TASZ: A rendőrség jogellenesen állta el a tüntetők útját a Várban

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) panaszt nyújtott be a rendőrséghez, mert véleményük szerint szeptember 15-én a rendőrök jogellenesen zárták le a Karmelita felé vezető utat a diáktüntetők előtt.

Múlt hét pénteken, a demokrácia napján több ezer diák, tanár, civil tüntetett Budapesten az oktatás jövőjéért, de a végén hiába próbáltak meg többen feljutni Orbán Viktor munkahelyéhez, az odavezető lépcsők tetején rendőrök állták útját a tüntetőknek.

A rendőrség ezt később azzal indokolta, hogy a tüntetés után a résztvevők Karmelitához vonulása jogellenes volt, a fiatalok a rendőrsorfalat lökdösték és balesetveszélyt okoztak, ez indokolta a beavatkozást. A TASZ azt írja, jogi megfigyelőik is a helyszínen voltak, megfigyeléseik alapján a rendőrség közleménye szándékosan félrevezető.

Először is – hangsúlyozza közleményében a jogvédő szervezett – egy gyűlés csak akkor válik jogellenessé, ha elveszíti a békés jellegét, önmagában a bejelentés hiánya azonban nem teszi jogellenessé.

A bejelentés elmaradása csupán adminisztratív szabálysértés, amiért csak a szervezőt terheli a felelősség. Ha pedig nincs szervező, mint a spontán gyűléseknél, akkor még ennyi szabálytalanság sincs – írja a TASZ. A szervezet szerint a gyűlés nem veszítette el békés jellegét, amit az is igazol, hogy a rendőrség nem oszlatta fel a tüntetőket.

Ha egy gyűlés nem jogellenes, akkor a rendőrségnek helyszíntől függetlenül kötelessége biztosítani azt. A gyűlés eredeti helyszínéről a Várba vonuló tüntetők viszont rendőrsorfallal találkoztak, mielőtt felértek volna a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostorhoz.

A TASZ szerint bár néhány tüntető valóban nekifeszült a rendőrsorfalnak, a rendőrök könnyen ellentartottak nekik, nagyobb atrocitásra pedig nem került sor. „Az agresszió a tüntetők részéről legfeljebb verbális volt” – írja a szervezet.

A TASZ szerint a rendőrök részéről „a súlyos alapjog-korlátozás és a veszélyeztető magatartás megkérdőjelezi a rendőri akció törvényességét”.

A szervezet álláspontja szerint világos, hogy a rendőrség a tavaszi kordonbontást akarta elkerülni, ezért nem engedte a gyülekezőket a Karmelita közelébe, a rendőrség pedig úgy korlátozta a tüntetők gyülekezési jogát, hogy azt aktuálisan semmilyen biztonsági ok nem indokolta (mivel a lezárt terület gyakorlatilag üres volt, kormányzati munka pedig már nem folyt a Miniszterelnökségen).

„A jogsértést tetézi, hogy a turistákkal kivételt tett a rendőrség a tüntetők rovására, amikor őket átengedték a sorfalon. Ráadásul ellentmond annak is, hogy a terület lezárása biztonsági okból került volna sor, hiszen ha valóban így lett volna, akkor a rendőröknek minden arra járót fel kellett volna tartóztatniuk”.

„Mindezek miatt panaszt teszünk a rendőrséggel szemben, hiszen nem elfogadható, hogy biztosítás helyett akadályozzák a tüntetések megtartását, és félretájékoztassák mind a tüntetőket, mind a közvéleményt” – írja a TASZ.

A pénteki demonstráció után egyébként öt tüntető ellen indult szabálysértési eljárás, egy emberrel szemben pedig gyülekezési joggal visszaélés miatt indul szabálysértési eljárás. Ő egyike volt azoknak, akik a bejelentett tüntetés végén a Karmelita felé indultak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató