2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Dúró Dóra: a NATO-tagság helyett hosszú távon az ausztriai modellt kéne követnünk

„A háborúnak akkor lesz vége, ha Oroszország és az USA tárgyalóasztalhoz ül, lokális konfliktusra leszűkíteni mindezt, nagyon nagy hiba” – fogalmazott a politikus.

Dúró Dóra volt az ATV Szigorlat című műsorának vendége. A műsor vezetőin kívül Kacsoh Dániel, lapunk főszerkesztő-helyettese is kérdezte a Mi Hazánk politikusát. 

Vona Gábor új pártjának kivesézése, az oktatási rendszer válsága elleni tüntetések, a Demográfiai Csúcs, illetve a svéd és finn NATO-csatlakozás kérdéskörei után az orosz-ukrán háború is téma volt a beszélgetés során.

Dúró Dóra szerint a legfontosabb az lenne, hogy Európában stabilitás alakuljon ki, ennek ellenére a NATO úgy tesz, mintha Oroszország nem létezne. „Ezt egy nagyon buta és rövidlátó politikának gondoljuk. Ennek a háborúnak így vagy úgy, előbb-utóbb vége lesz, és az Európai Unió határán ott marad Oroszország, ami egy óriási birodalom, 180 millió emberrel, hatalmas gazdasággal, rengeteg nyersanyaggal, 

aminek a gazdasági előnyeit Európának ki kellene használnia” 

– fogalmaz.

Hozzáteszi: azonban az a politika, amit most a nyugat-európai közvélemény által támogatott politikusok visznek, Európa gazdasági visszaesését okozza. A Mi Hazánk politikusa kiemeli: az IMF előrejelzései szerint Oroszország gazdasági növekedése meg fogja előzni a német és francia gazdaság növekedését. „Egyértelműen látszik, ki azok, akik veszítenek ezen a háborún” – jegyzi meg Dúró Dóra.

Maradjunk-e a NATO-ban?

„Úgy gondolom, ez egy hosszútávú kérdés, rövid távon nyilván – mivel a hadseregünk állapota olyan, amilyen –, nincsen más választásunk. Ugyanakkor a NATO-ban sokkal inkább az USA érdekeinek kiszolgálása zajlik, mintsem a nemzetállamok valódi honvédelme. 

Ezért egy olyan modellben vagy megoldásban is gondolkodhatunk hosszútávon, ami Ausztria esetében fennáll, aki nem tagja a NATO-nak, mégis tudja biztosítani az ország védelmét” 

– fogalmaz a Mi Hazánk politikusa.

Dúró Dóra szerint a háborús szankciók nem használtak Oroszország ellen, azokból is inkább az Unió gazdasága jött ki vesztesen, ahogy fogalmaz: az EU gazdasága és Magyarország gazdasága is beleállt a földbe.

„Az európai gazdaság sokkal jobban megsínylette ezt a háborút, minthogyha egy okosabb politikát folytattak volna a nyugat-európai politikusok” – mondta, majd hozzátette: ez a háború nem egy orosz-ukrán konfliktuson alapul, hanem az orosz-amerikai konfliktus eredménye,

így csak akkor lesz vége, ha Oroszország és az USA tárgyalóasztalhoz ül.

 „Lokális konfliktusra leszűkíteni mindezt, nagyon nagy hiba” – jelentette ki Dúró. „Ennek a háborúnak a hátterében valójában gazdasági érdekek állnak, és az új világrend kialakításáról szól” – fejtette ki.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató