2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Tizenöt magyar egyetem Európa élvonalában

Tizenöt magyar egyetem szerepel Európa legjobb intézményei között az egyik legelismertebb egyetemi rangsor ma közzétett regionális listáján. A „QS Europe 46 Európai ország 2024” a térség közel hétszáz egyetemének teljesítményét mérte össze. 

Először jelent meg a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listája. A rangsor 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé rögtön 15 magyar egyetem, ezen belül 4 a legjobb 300-ba is bekerült – a lista a szakegyetemeket nem tartalmazza.

Az ELTE a 208. helyen, a BME a 238. helyen, a Szegedi Tudományegyetem a 242. helyen, míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel. A Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a legjobb 400 európai egyetem közé került. A 15 rangsorolt magyar egyetem közül 3 egyházi fenntartású intézmény, úgymint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Esterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem. A rangsoron szintén helyet kapatott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem.

Világszinten a két legelismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education (THE). A magyar egyetemek szempontjából mindkét rangsor jelentős figyelmet érdemel, mivel ezek nem elsődlegesen az egyetemek méretét, összesített teljesítményét, hanem oktatási, kutatási, gazdasági eredményességét és minőségét, valamint nemzetközi diákok, oktatók arányát és az elismertséget mérik. Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát.

A magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve 7, két éve 9, tavaly már 11 egyetemünk szerepelt a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában
– hívta fel a figyelmet a megjelenés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Facebook oldalán közzétett videóban.

Hozzátette: mindezen versenyt az egyetemeinknek egy olyan környezetben kell megtenniük, amelyben az Európai Bizottság a magyar kutatásokra, a nemzetköziesítésre vonatkozó döntései szándékosan versenyképességi hátrányt okoznak hazánk számára. Mindazonáltal a kormány elkötelezett a magyar egyetemek, kutatók, diákok támogatása érdekében – hangsúlyozta az államtitkár.

 

(kormany.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató