2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Scholz és Zelenszkij kapta a Global Citizen Award díjat

Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vehette át szerdán a Global Citizen Award díjat.

A kitüntetést az Atlanti Tanács a nemzetközi együttműködés területén nyújtott hozzájárulásért ítéli oda. A díjat az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán vehették át New Yorkban.

Scholz azt mondta,

megtiszteltetés volt számára, hogy Zelenszkijjel együtt díjazták.

„Oroszország brutális háborúja Ukrajna ellen Európában zajlik – de ez egyben nemzetközi rendünk alapelvei elleni támadás is” – mondta. Egyúttal megerősítette elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, ameddig csak szükséges.

Zelenszkij a kitüntetést az orosz csapatok ellen harcoló katonáknak, valamint az orosz terroristák által meggyilkolt gyerekeknek és nőknek ajánlotta. Emellett azoknak a bátor országoknak is ajánlotta, amelyek Ukrajna oldalán állnak és támogatják azt. A Global Citizen Awardot évente olyan személyeknek ítélik oda, akik hozzájárultak a társadalom pozitív változásaihoz, és akik megtestesítik a nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettséget. A díjat az Atltanti Tanács – egy nem kormányzati szervezet – ítéli oda, amely a transzatlanti kapcsolatok támogatására összpontosít.   Tavaly a díjazottak között volt Sauli Niinistö finn elnök, Joko Widodo indonéz elnök, Shinzo Abe volt japán miniszterelnök, Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, az Alphabeth Sundar Pichai vezérigazgatója és Forest Whitaker amerikai színész is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató