2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kurd–török származású lehet Hollandia következő miniszterelnöke?

Ha a novemberi választásokból győztesen kerülne ki, Dilan Yesilgoz-Zegerius lenne az első női és egyben első bevándorló-hátterű miniszterelnöke Hollandiának.

A kurd–török származású politikus programjának egyik kiemelt pontja, hogy fellépne az illegális migráció ellen.

Yesilgoz-Zegerius szülei még gyermekkorában kértek és kaptak menedékjogot Hollandiában.

Ha ma menekültként érkeztem volna Hollandiába, akkor annak a nyolcéves kislánynak semmiképpen sem lett volna ugyanolyan lehetősége arra, hogy miniszterelnök legyen, mint nekem

– mondta a túlzsúfolt menekültügyi rendszerre hivatkozva.

A Törökországban született Yesilgoz-Zegerius Mark Rutte korábbi holland kormányfő utódjaként vette át a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) vezetését. A Bloombergnek adott friss interjúban a 46 éves miniszterelnök-aspiráns azt mondta, hogy a nemzet menekültpolitikájának nincs értelme.

Egy kis országban, amelynek lakosai között ma már több mint 2,6 millió külföldön született ember él,

a menekültügyi rendszernek a valódi menekülteket kellene előnyben részesítenie a gazdasági migránsokkal szemben

– mondta, ezzel azt is jelezve, hogy a november 22-re tervezett választások után kész együttműködni a jobboldali partnerekkel. Bár az általa vezetett VVD a parlament legnagyobb tömbje, a párt az év során a második helyre csúszott vissza a közvélemény-kutatásokban. A legutóbbi felmérések szerint a többséghez szükséges 76 mandátumnak csak egyharmadát szerezné meg, ha ma tartanák a választásokat.

A töredezett holland parlament matematikája szerint Yesilgoz-Zegeriusnak azonban még mindig komoly esélye van a miniszterelnöki poszt elnyerésére. A felméréseket vezető Új Társadalmi Szerződés (NSC) jobboldali párt vezetője, Pieter Omtzigt eddig kizárta, hogy kormányfő akar lenni, a baloldali riválisoknak pedig nem biztos, hogy elegendő mandátumuk lesz ahhoz, hogy ők adják Hollandia miniszterelnökét. 
Jelenleg a legnagyobb támogatottságú baloldali jelölt Frans Timmermans, aki a Zöld Baloldal és a Munkáspártok szövetségét vezeti, és aki az Európai Unió klímaügyi vezetői posztjáról mondott le, hogy visszatérjen a holland politikába.

A miniszterelnök-jelölt reagált Geert Wilders jobboldali politikus felhívására is, miszerint a marokkóiakat ki kellene zárni az országból. A politikus undorító javaslatnak nevezte a tervet, azt azonban visszautasította, hogy kizárja a szélsőjobboldali törvényhozóval való partnerséget a kormányalakítás érdekében.

Nem akarok kizárni egyetlen szavazót sem. Tehát nem akarom azzal kezdeni, hogy kizárom a pártokkal való együttműködést

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató