2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Le Pent uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják

A francia ügyészek azt javasolták, hogy Marine Le Pen konzervatív exelnökjelöltet és 26 másik Nemzeti Tömörülés párttagot állítsanak bíróság elé uniós források állítólagos elsikkasztása miatt.



Az ügyészek azt állítják, hogy 2004 és 2016 között az európai parlamenti képviselők költségeinek fedezésére elkülönített pénzből olyan asszisztenseket fizettek, akik a valóságban a Nemzeti Tömörülésnek dolgoztak, amely 2018-ig Nemzeti Front néven volt ismert.

Le Pen édesapját és a párt társalapítóját, Jean-Marie Le Pent is érintett. Összesen 11 európai parlamenti képviselő, 12 parlamenti asszisztens és négy egyéb munkatárs ellen indult eljárás.

HA ELÍTÉLIK, LE PEN AKÁR 10 ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉSRE IS SZÁMÍTHAT, ÉS UGYANENNYI IDŐRE ELTILTJÁK A KÖZHIVATALOK GYAKORLÁSÁTÓL – ÍRJA AZ AFP HÍRÜGYNÖKSÉG.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2016-ban jelentette, hogy Le Pen 339 ezer euróval tartozott. Ügyvédje, Rodolphe Bosselut szerint a politikus júliusban közel 330 ezer eurót fizetett vissza. A kifizetés azonban “semmilyen módon nem jelenti az Európai Parlament követeléseinek kifejezett vagy hallgatólagos elismerését” – mondta Bosselut, akit az AFP idézett.

Le Pen tagadta, hogy bármit elkövetett volna, azzal érvelve, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak. A párt pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a vádak “az ellenzéki törvényhozók és asszisztenseik munkájának téves értelmezéséből” fakadnak.

Le Pen a 2017-es és a 2022-es elnökválasztáson második lett, és kikapott Emmanuel Macrontól. Tavaly lemondott pártelnöki tisztségéről, de továbbra is vezeti az RN frakcióját a francia nemzetgyűlésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató