2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Hillary Clinton: Putyin gyűlöli az Egyesült Államokat, be fog avatkozni a választásokba

Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt azt mondta Jen Psaki volt fehér házi sajtótitkárnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “gyűlöli” az Egyesült Államokat. Azt állította továbbá, hogy Moszkva be fog avatkozni a 2024-es választásokba, megismételve a 2016-os és 2020-as, soha nem bizonyított állításokat.



“Az oroszok bebizonyították, hogy elég ügyesek a beavatkozásban, és ha [Putyin] lehetőséget kap, újra meg fogja tenni” – erősködött Clinton az MSNBC vasárnapi interjújában. Azt állította továbbá, hogy az orosz vezető, akit kampánya nyíltan azzal vádolt, hogy 2016-ban republikánus riválisát, Donald Trumpot támogatta, “gyűlöli a demokráciát”.

“Különösen gyűlöli a Nyugatot, és különösen gyűlöl minket”

– mondta, azzal érvelve, hogy Putyin áll egy szándékos stratégia mögött, amelynek célja az Egyesült Államok “megkárosítása és megosztása”.

A kétszeresen bukott elnökjelölt felszólította az amerikaiakat, hogy álljanak ellen Oroszország “tekintélyelvű diktátorának” állítólagos zsarnokságának.

“El kell utasítanunk ezt a fajta kúszó fasizmust, olyan emberekét, akik valóban készek arra, hogy gondolkodásukat, szavazataikat átadják a leendő diktátoroknak” – tette hozzá Clinton.

Psaki, aki a Fehér Házból történt tavalyi távozása óta az MSNBC műsorvezetője, arról vált hírhedté, hogy felfedte a nyilvánosság előtt, hogy Joe Biden elnök kormánya 2021-ben megpróbálta ellenőrizni a Covid-19 narratívát a közösségi médiában, és elismerte, hogy a kormány “megjelölte a problémás posztokat a Facebook számára”. Később kiderült, hogy több kormányzati ügynökség képviselői rendszeresen találkoztak a közösségi médiaplatformok vezetőivel, hogy tartalomeltávolításokat, felhasználói tiltásokat és a Washington számára kedvezőbbnek ítélt tartalmak népszerűsítését kérjék.

A hónap elején a Keleti Gazdasági Fórumon Putyin reménytelenül korruptnak ítélte a Biden-kormányzatot, amely politikai üldözést folytatott az elnök republikánus elődjével szemben, és azzal érvelt, hogy a Trump elleni kampány leleplezte “az amerikai politikai rendszer rothadtságát, amely nem taníthat másokat demokráciára”.

Emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Clinton és mások által Trump ellen felhozott, orosz beavatkozásra vonatkozó vádak – amelyekről később kiderült, hogy illegális megfigyelési parancsokon, hamis tippeken és hamisított bizonyítékokon alapultak – “teljes képtelenségek”.

John Durham, az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze megállapította, hogy az FBI Trump állítólagos orosz kapcsolataival kapcsolatos vizsgálata masszívan téves volt, és az év elején közzétett jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az ügynökség “nem tartotta be a törvényhez fűződő szigorú hűséggel kapcsolatos küldetését”, amikor Clinton ügynökeitől és más Trump-politikai ellenfelektől származó, kétes forrásból származó információkat fogadott be.

Az amerikai hírszerző ügynökségek ettől el nem riadva egy jelentéssel újra elővették a 2016-os választásokba való beavatkozással kapcsolatos állításaikat, amelyben kitartottak amellett, hogy Moszkva Trump javára manipulálta a 2020-as szavazást. Azonban soha nem végeztek hivatalos vizsgálatot ezekkel az állításokkal kapcsolatban, és ugyanez a jelentés végül elismerte, hogy valójában az oroszok nem tettek erőfeszítést a szavazatok számának befolyásolására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató