2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kínos – a német külügyminiszter elismerte, működésképtelen fegyvereket szállítottak Ukrajnának

Kínos helyzetbe került a német kormány, amikor kiderült, hogy az Ukrajnába szállított harckocsik egy része nem alkalmas bevetésre, ugyanis azok használhatatlan állapotban vannak.

Ezúttal Annalena Baerbock német külügyminiszter ismerte el egy interjúban, hogy az Ukrajnának szállított tankok egy része elavult és működésképtelen.

Nagy port kavart a napokban, hogy a júliusban Ukrajnának átadott több mint száz Leopard 1A5 harckocsi közül több már az ukrán katonák németországi kiképzése közben elhasználódott. A német védelmi minisztérium szakértőinek jelentése alapján több lánctalpasnál is hasonló problémák jelentkeztek, viszont Ukrajna szakképzett emberek és kellő mennyiségű pótalkatrész hiányában nem tudja megjavítani őket.

Annalena Baerbock a CNN-nek adott interjúban elismerte, hogy néhány Ukrajnának küldött Leopard 1 harckocsi elavult és nem igazán működik

A német külügyminiszter azzal magyarázta egyes német fegyverek rossz állapotát, hogy Európában az utóbbi időben nem volt brutális háború.

A harckocsik szállításáról a német kormány februárban állapodott meg az ukránokkal, viszont a szakértők már akkor is felhívták a figyelmet, hogy a Bundeswehr húsz évvel ezelőtt vonta ki az utolsó Leopard 1-est a szolgálatból, így fennállhatnak a javításokkal és pótalkatrészekkel kapcsolatos problémák.

Az interjúban a német külügyminiszter azt is közölte, hogy a német fegyverzet teljes működőképességének biztosítása az egyik oka annak, hogy Berlin eddig nem volt hajlandó Taurus nagy hatótávolságú rakétákat szállítani Kijevnek. Baerbock elmondta, először meg kell győződni arról, hogy a rakéták működőképesek.

„Minden részletet tisztáznunk kell, hogy mi hogyan működik, és hogy ki tudja működtetni a rakétákat” – mondta a politikus a CNN-nek.

„Ez időbe telik. Értem, hogy Ukrajnának nincs ideje, de amikor átadjuk a fegyvereket, akkor működniük kell.”

A Taurus rakéták egyébként nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint a francia SCALP és a brit Shadow Storm rakéták, amelyeket az ukrán hadsereg május óta használ. A német cirkálórakéták akár 500 kilométeres hatótávolságra is képesek, ez azt jelenti, hogy Ukrajna akár a Krímre is lecsaphatna velük.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató