2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Szergej Lavrov: A Nyugat tette tönkre Ukrajna területi integritását

A nyugati országok ásták alá Ukrajna területi integritását, mert elismerték, hogy eszükben sem volt végrehajtani a minszki megállapodásokat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Amikor azok, akik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt kidolgozták a minszki megállapodásokat, elismerték, hogy

valójában félrevezették őt, mivel nem tervezték végrehajtani a megállapodásokat, tönkretették Ukrajna területi integritását

– emelte ki Lavrov.

A külügyminiszter szerint tavaly Angela Merkel volt német kancellár, Francois Hollande volt francia elnök és Petro Porosenko volt ukrán elnök is elismerte, hogy a minszki megállapodások egyetlen célja az volt, hogy

„időt nyerjenek a fegyverkészletek feltöltésére”, hogy az ukránok harcolhassanak Oroszországgal.

A minszki megállapodások (illetve közülük a legjelentősebb, a 2015-ös második minszki megállapodás) egyik fő pontja az volt, hogy Ukrajna alkotmányos szinten elismeri Donyeck és Luhanszk valamilyen szintű önkormányzatiságát. Miután az egyezményekben foglaltak nem valósultak meg, 2022. február 21-én Oroszország hivatalosan elismerte a két szakadár terület államiságát, 24-én pedig megtámadta Ukrajnát.

Ha végrehajtották volna a minszki megállapodásokat, akkor biztosították volna Ukrajna területi integritását, mert erről szóltak a megállapodások: a területi integritást azután kellett volna helyreállítani, hogy a Donbász − a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság − különleges státust kapott − hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató