2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kocsis Máté üzent Kamu Gerinek: "jogi számonkérésre is számíthatnak"

Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 

A politikus szerint a rendszerváltás körüli időszakban mindenki úgy gondolta, többé nem mondhatják meg kívülről, hogy minek kell az országban történnie és milyen idegen érdekeket kell képviselni.

A 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásának vizsgálata ügyében Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy a baloldal folyamatos mellébeszélése is beszédes, s miközben egy adott részletet cáfolni próbálnak, elismernek egy másikat.

Például amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy valóban érkeztek hozzájuk külföldi pénzek, ám azokat csak mikroadományozóktól kapták, azzal már el is ismerte, amit korábban szintén tagadott, vagyis hogy volt külföldi pénz a kampányukban.

Azt is tudni, hogy gazdasági érdekcsoportoktól jöttek a pénzek. Karácsony maga beszélt arról, hogy voltak nagyobb adományozóik is - nyilván egy gazdag amerikai spekuláns is - s mindenki fantáziájára bízzuk, ki lehetett az"- mondta.

Szerinte a kampány kezdetén úgy számoltak, nyerni fognak, vagyis úgy gondolhatták, majd a választások után "csendben elkenik a piszkos külföldi pénzügyeiket."

"Úgy gondolom, politikailag mindenképpen káros rájuk nézve, de jogi számonkérésre is számíthatnak. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata ugyanis folyamatban van, és ennek következményeként kiszabhatnak rájuk bírságot is a szabálytalan pártfinanszírozások miatt"

- mondta a politikus.

A választási törvény módosításáról a frakcióvezető azt mondta: azt a jogi kiskaput szeretnék becsukni, amit a baloldali pártok előszeretettel használtak ki 2022-ben, sőt már 2019-ben is.

Kocsis Máté korábban azt mondta: a törvénycsomag biztosan fog tartalmazni egy alaptörvény-módosítást. De fog tartalmazni egy olyan szabályt is, ami kimondja: azok a szervezetek, amelyek választáson indulnak - függetlenül attól, hogy nem pártok -, a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok szerint kell, hogy eljárjanak, amikor elszámolnak. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató