2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Továbbra is ostrom alatt tartják a görög szigeteket a Törökországon át érkező migránsok

A görög hatóságok szeptember 23-27. között különböző szigeteken 1691 illegális határsértőt vettek őrizetbe, akik Törökországból indultak útnak - közölte pénteken a görög bevándorlási minisztérium.

A parti őrség közlése alapján többségük férfi. Leszbosz, Számosz, Pszerimosz, Farmakoniszi, Lérosz, Szími és Rodosz szigetén tartóztatták fel, és onnan vitték tovább őket a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén található befogadóközpontokba. A táborok összesen 15 190 emberre méretezettek, hatósági közlés szerint alig maradt bennük szabad férőhely, mivel a menedékkérők száma az idei év január elsején regisztrált 4400-ról szeptember 27-re a háromszorosára, 14 433-re emelkedett.

A bevándorlási minisztérium közlése alapján a számoszi befogadóközpontban alakult ki a legnehezebb helyzet. Habár a menedékhely 2040 fő elszállásolására alkalmas, kétezerrel több migráns tartózkodik a létesítmény területén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb közlése szerint tavalyhoz képest jelentős mértékben nőtt az illegális határsértések száma Görögországban. A hivatal közlése alapján szeptember 27-ig 28 679 illegális bevándorló érkezett Törökországból Görögországba valamilyen vízi vagy szárazföldi útvonalon.

Tavaly 18 700 illegális migránst regisztráltak a görög hatóságok, de a görög parti őrség szerint ez a szám jóval magasabb lehet.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató