2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Sajtóhír: a Wagner vezetését átvette Prigozsin fia

Megírtuk: Putyin orosz elnök újjáéleszti a Wagnert, csak más formában, az elnök a napokban találkozott a zsoldosvállalat egyik legfontosabb vezetőjével Andrej Trosevvel. Úgy tűnt, Trosev lesz a felelős a zsoldosokért, akik visszatérnek Ukrajnába. 

Most újra fordult a kocka a hírek szerint: a Wagneren belül úgy tűnik, ezt nem mindenki támogatja Putyin verzióját, lehet, hogy más lesz a zsoldosok vezetője. Az ukrán UNIAN azt írja, egy Wagner-közeli Telegram-csatorna reagált Putyin tervére. A csatorna ezt írta:

A zsoldosok vezetését átvette Pavlo Prigozsin, Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia.

A cikk szerint Prigozsin sarja már tárgyalásba is kezdett az orosz Nemzeti Gárdával: hozzájuk betagozódva térnének vissza Ukrajnába, írják, anélkül, hogy szerződést írnának alá az orosz védelmi minisztériummal. Más források úgy vélik, mindez nem igaz: Pavel Prigozsin eszerint csak egy bábja a Wagner biztonsági főnökének, Mihajlo Vatanyinnak.

Ami biztos, hogy a napokban ukrán részről is megerősítették: a Wagner harcosai elkezdtek visszatérni Ukrajnába. 

Hangsúlyozzák, hogy Pavel Prigozsinról nem sokat tudni. Az ukrán nemzeti korrupcióellenes ügynökség szerint számos állam szankciókat vezetett be vele szemben, és a profiljában üzletemberként írtak róla.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató