2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határán

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán.

Hétfő éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat a két ország között – jelentette be Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter egy keddi sajtókonferencián Varsóban.

Nem sokkal később Petr Fiala cseh kormányfő is azt közölte, hogy Csehország szerdától visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – írta az MTI.

Kamiński a schengeni kódexre hivatkozva azt mondta:

az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák és a cseh belügyminisztériumot, valamint az Európai Bizottságot is.

A lengyel PAP hírügynökség beszámolója szerint a belügyminiszter kiemelte, hogy tavalyhoz képest közel ezer százalékkal nőtt az illegális migráció Szlovákiában.

„Mindössze két hét alatt 511 illegális migránst észleltünk és vettünk őrizetbe. A kormány úgy döntött, hogy újraindítja az ideiglenes határellenőrzést a szlovák határon”

– mondta a lengyel belügyminiszter, és megjegyezte, hogy valószínűleg a cseh hatóságok is az ideiglenes határellenőrzés bevezetéséről fognak dönteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató