2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Óriási siker: nem kell elhagyni Magyarországot ahhoz, hogy Nobel-díj-esélyes legyen egy magyar kutató

Krausz Ferenc kutatásait a magyar kormány is támogatta.

A magyar kormány még 2019-ben döntött úgy, hogy 20 milliárd forinttal támogatja a most kedden Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferencet (illetve a kutatócsoportját).

A kutatók betegségmegelőzésben és egészségmegőrzésben tesznek korszakalkotó felfedezéseket.

György László kormánybiztos vonatkozó Facebook-posztjában arról írt, Krausz azután volt a vendége, miután megkapta az úgynevezett Wolf-díjat, amit sokan a fizikai Nobel-díj előszobájának tartanak. Krausz kutatócsoportjának tevékenységéről úgy írt, egy rutinnak számító vérvétellel levett mintából készítenek úgynevezett lézeres molekuláris ujjlenyomatot. Ezáltal az előzetes eredmények szerint egyes súlyos betegségek kialakulása válhat idejekorán kimutathatóvá, „amikor ezek a betegségek megfelelő orvosi terápiával sikeresen kezelhetőek”.

S mit jelent a lézeres molekuláris ujjlenyomat? „Hogy nagyon rövid infravörös lézervillanással meglökik (stimulálják) a vérmintát és a molekulák utórezgéséből tudnak arra következtetni, hogy fennáll-e bármilyen betegség kockázata” – tette hozzá György László, aki úgy összegzett:

Krausz Ferencék kutatása arra irányul, hogy életkortól függően meghatározzák az egyes molekulatípusok egészségesnek tartott rezgéstartományát és a mesterséges intelligencia segítségével, nagyszámú vérminta vizsgálata alapján megtalálják a molekulák rezgésének elhangolódása és a betegségek közötti összefüggést.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szintén kapcsolódó közleményében arról számolt be, Krausz Ferenc – aki az akadémia külső tagja – úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, többek között a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató