2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

"Oroszpárti!" - Orbán Viktornak üzenget a munkácsi városvezetés

„Ha Orbán Viktor konstruktívabb lenne, legalább ne lenne oroszpárti, akkor nem lenne semmiféle ügy, sem a turullal, sem a zászlóval, sem az igazgatóval. Ha barátok vagyunk, nem piszkáljuk egymást” – nyilatkozta Jurij Dzjamulics, a amgyargyűlölőViktor Baloha titkára.

Hozzátette:

„aki oroszpárti politikát visz, az nem lehet barát, és akkor vannak lépések, amelyekkel Orbánnak számolnia kell, hogy értse, kivel van dolga”.

Viktor Baloha közeli munkatársa és titkára szerint az igazgató elmozdításának semmi köze a magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítéséhez: azt nem az új igazgató személye vagy az oktatási törvény veszélyezteti, hanem a demográfiai folyamatok és Orbán magyar kisebbségeket célzó politikája.

„A turul elmozdítása is Orbán politikájának a következménye” – jegyezte meg Dzjamulics.

Szerinte az, hogy a Fidesz vezette magyar kormány a szomszédból oroszpárti politikát folytat, a háború időszakában különösen elfogadhatatlan, ezért döntött úgy a munkácsi városvezetés, hogy a 2008-ban feltett turult leveszik a munkácsi várról. Az ugyanis egy gesztus volt Baloháék támogatásával a magyar kormány és a kárpátaljai magyar közösség, valamint annak helyi képviselete iránt. „A KMKSZ lehetne kevésbé Fidesz-párti. A KMKSZ szerint mindig Ukrajna a hibás a viták miatt, sosem Orbán. Kompromisszumot követelnek Zelenszkijtől, de ugyanezt miért nem kérik soha Orbántól?”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató