2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kunhalmi: nem Gyurcsány-problémája van az országnak, hanem Fidesz-problémája van

Interjút adott az Indexnek Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, amelynek során elmondta azt is, miért nem adta még fel az MSZP a közös ellenzéi indulás tervét.

 „Tévhit, hogy majd a Nyugat vagy az Európai Unió megmenti az ellenzéket”

Kunhalmi Ágnes Donáth Anna momentumos EP-képviselőről szólva például úgy fogalmazott: „Anna elmondta, fontos számára, hogy újra európai parlamenti képviselő lehessen, és én kívánom is, hogy az maradjon.

De ha Orbán ripityára veri az ellenzéket, az nemcsak az európai politikára lesz hatással, hanem 2026-ra is”

– húzta alá Kunhalmi, aki arra is kitért, szerinte tévhit, „hogy majd a Nyugat vagy az Európai Unió megmenti az ellenzéket”.

Mint fogalmazott: „Nem ment meg minket az Európai Unió! Ha az ellenzék azt folytatja, amit most csinál, hogy ennyire széttartó, akkor Ursula von der Leyentől a német tőkéig, bárki, aki ránéz Magyarországra, azt mondja majd: »Ja, még mindig Orbán Viktor van? Hát akkor Orbánnal vagyok kénytelen tárgyalni«.”

A közös ellenzéki indulásról

A közös ellenzéki indulás kapcsán az Index munkatársa emlékeztette Kunhalmi Ágnest, hogy azt már megpróbálták, sikertelenül. Kunhalmi Ágnes erre úgy reagált: „De azt még nem próbáltuk meg, hogy az ellenzéki oldal két országgyűlési választás között is egységesen építkezzen és induljon, erőt mutasson fel a köztes választásokon, majd így jusson el az igazi nagy döntő csatáig, a 2026-os országgyűlési választásokig”.

Hozzátette:

az a konstrukció, amit az MSZP javasol, az összes ellenzéki pártnak biztosítaná a 2019-ben elnyert európai parlamenti helyét, sőt, a közös indulás olyan felhajtóerőt jelentene, hogy biztosan két-három plusz mandátumot hozna”.
Gyurcsány Ferencről

A DK kapcsán sem kertelt az MSZP-s politikus. Mint felidézte: „emlékeim szerint 2011-ben a Demokratikus Koalíció Platform azért hagyta el az MSZP-t, mert a párt akkori vezetése, levonva a 2010 előtti kormányzás tanulságait, visszatért politikájában a hagyományos baloldali szociáldemokrata modellhez”,  valamint hozzátette: az a kérdésem a DK-hoz, hogyha most visszatértek oda, ami miatt elhagyták az MSZP-t, akkor hiábavaló volt a baloldali tábor megosztása, óriási versenyelőnyt adva ezzel a Fidesznek az elmúlt 13 évben?”

Érdekesség, hogy az interjú során Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a 2021-es előválasztáson a DK-s szavazók mindvégig segítettek neki, és azt is aláhúzta, hogy (a fentiek ellenére – a szerk.) szerinte

„ma nem MSZP-problémája és nem Gyurcsány-problémája van az országnak, ma Fidesz-problémája van.”

Valamint leszögezte: számol az önálló indulással, de szerinte „az ellenzék rossz döntése csak Orbánt erősíti tovább.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató