2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Deutschland Kurier: az ukrán SZBU állhat a német AfD párt vezetője elleni támadás mögött

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnöke, Tino Chrupalla elleni támadást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) követhette el. Erről a Deutschland Kurier portál számolt be pénteken.

“Nyugati hírszerzői körökben olyan pletykák keringenek, hogy az ukrán titkosszolgálat, az SZBU állhatott az AfD szövetségi szóvivője, Tino Chrupalla elleni halálos injekciós támadás mögött” – írja a lap.

A kiadvány által megkérdezett hírszerzési szakértők elmondták, hogy nem tartják alaptalannak az ukrán titkosszolgálattal szembeni gyanút. A német titkosszolgálat volt vezetője például azt mondta, hogy a politikus vérében nem találtak mérget, márpedig csak a titkosszolgálatok rendelkezhetnek olyan anyagokkal, amelyeket nem lehet kimutatni.

Az AfD vezetőjével történt incidens október 4-én este történt Ingolstadtban. A Színház téren a párt támogatóinak választási nagygyűlése zajlott, és

Chrupalla éppen beszédet készült mondani a tömegnek, amikor rosszul lett. Rendőrséget és mentőket hívtak a helyszínre. A politikust egy mentőautó szállította el; párttársai az esetet bűncselekménynek tekintik.

Október 5-én az ingolstadti ügyészség a sajtó megkeresésére bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Alternatíva Németországért párt választási rendezvényén történt incidens körülményei miatt. Az ügyben testi sértés gyanújával ismeretlen személyek ellen folyik eljárás.

Chrupalát még aznap kiengedték a kórházból. Szúrt sebet diagnosztizáltak nála, a politikus erős fájdalomtól és hányingertől szenvedett. Állapota intenzív osztályon történő orvosi megfigyelést igényelt.

Október 6-án az AfD sajtószolgálata közölte, hogy a vizsgálat kimutatta, Chrupalla ismeretlen anyaggal fertőződött meg, miután egy gyűlésen történt támadás során egy tűvel szúrták meg. Az igazságügyi toxikológiai vizsgálatok még folyamatban vannak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató