2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Tarjányi Péter: Európának újabb terrorhullámmal kell számolnia, Izrael csak a kezdet

Tarjányi Péter szerint az elmúlt években Izrael titkosszolgálata és a civil biztonsági szervezetei elaludtak. A biztonságpolitikai "szakértő" úgy véli, tíz évvel ezelőtt ilyen nem fordulhatott volna elő Izraelben, egy ideje azonban súlyos belpolitikai válság uralkodik az országban, amely erősen megosztja a társadalmat, szerinte emiatt lazulhatott fel a védelem. 

Tarjányi szerint az elmúlt években komoly változás történt a terroristák stratégiájában, amit Izrael egész egyszerűen nem követett le. Itt ugyanis már nem arról van szó, hogy kis csoportok vagy magányos elkövetők indítanak támadásokat, hanem több száz fős, kiképzett fegyveresek hajtanak végre katonai akciókat. 

A biztonságpolitikai szakértő egyébként Iránt sejti a támadássorozat mögött, szerinte ugyanis egy ilyen akcióra a Hamász önmagában képtelen lett volna. Mint fogalmazott:

EZ MOST TULAJDONKÉPPEN IZRAEL 2001. SZEPTEMBER 11-ÉJE, AMELY NEM CSUPÁN EGY IZRAEL ELLENI TÁMADÁS, HANEM HADÜZENET AZ EGÉSZ NYUGAT POLITIKÁJA, A ZSIDÓ-KERESZTÉNY KULTÚRA ELLEN IS. 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most indulhatott meg ez az offenzíva, Tarjányi úgy felelt, hogy Izrael éppen most készült az Egyesült Államokkal közösen békepaktumot kötni Szaúd-Arábiával, amely nyugalmat hozhatott volna a térségben, ez azonban ellentétes volt Irán érdekeivel.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ezt sikerült is elérniük, hiszen ez a megállapodás most a harcok miatt nem tud létrejönni, a paktum gyakorlatilag „kútba esett”.

Tarjányi arról is beszélt, hogy bár senkit nem akar megrémiszteni, de fel kell készülnie a lakosságnak arra, hogy az elkövetkező időszakban Európára is újabb terrorhullám vár, ami ugyanis Izraelben történt, csak a kezdet volt. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató