2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Baranyi tovább hergeli a ferencvárosiakat: most a turult gyalázná meg

A kilencedik kerület szélsőliberális, hungarofób polgármestere a szivárványos BLM szobor és a pad után most a turul madarat akarja meggyalázni...

A szoborkompozíció – a turult, illetve más totemállatokat „felhasználó hatalmi jelképekhez” hasonlóan – két pólusra, ragadozókra és prédákra osztja fel a világot, ugyanakkor a népszerű köztéri szimbólum szokatlan összefüggésrendszerbe való helyezése révén változatos értelmezésekre teremt lehetőséget

– olvasható a Ferencváros honlapján nyilvánosan elérhető jegyzőkönyvben.

Ennek a Public Art pályázatnak az egyik fénypontja a fentebb már idézett Turul-G nevű alkotás, amely azt ábrázolja majd, ahogyan a mondabeli Turul elragad egy G-osztályú Mercedes terepjárót.

És hogy miért ragadja el? Hát mert csak. Gondolhatnánk, de erre is van magyarázat. Mert ezt az autót a leírás szerint

napjainkban leginkább az orosz maffiához és a világ gazdagjaihoz, valamint oligarcháihoz társítjuk. De van halvány szakrális vetülete is, hiszen János Pál pápa idejében a golyóálló pápamobil is ebből a típusból került kialakításra fehér színben.

És ez még nem minden:

A ragadozó madár totemállat szerű megjelenítésével ráadásul egyéb kerületi szobrászati tárgyakhoz és kapcsolódik vizuálisan. (Fradi sas)

– olvasható a mű hivatalos leírásában.

Ha esetleg nem lenne világos, itt arról van szó, hogy egyszerre rúg bele a műalkotás a Turulba, a Fradiba, a gazdagokba, az oroszokba, a pápába, a „fideszes oligarchákba”, szóval nagyon lázadó, modern és progresszív, éppen, ahogy a neokommunista baloldal szereti.

(PS nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató