2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Bezárnak két londoni zsidó iskolát, Marseille-ben a zsidó közösség elbarikádozza magát

Nyugat-Európa készül a holnapi súlyos fenyegetésre.

Mint ismert, péntekre a Hamász mozgósította az arab világot.

"Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken" - mondta Khaled Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóra osztályának vezetője. A Hamász október 13., péntekre tömeges mozgósítást hirdetett az "Al-Aksza özön"-művelet keretében.

Sok ország belföldi biztonsági szolgálatai idegesek, miután a Hamász pénteken világszerte cselekvésre szólította fel a muszlimokat. A közösségi médiában is megjelennek a zsidó intézmények elleni erőszakos felhívások.

Németország

Németország is betiltásokat vezet be a Hamászt támogatókkal szemben – írja a Bild .

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy "bárki, aki izraeli zászlókat éget, büntetőeljárás alá vonható". A bűnüldöző szervek felelősségre vonnak mindenkit, aki ilyesmit tesz.

Anglia

Két londoni zsidó iskolát zárnak be „a gyerekek biztonsága érdekében" – jelentette a Sky News, miután az elmúlt napokban megugrott az antiszemitizmushoz köthető incidensek száma Nagy-Britanniában.

Az észak-londoni Torah Vodaas Általános Iskola és az Ateres Beis Yaakov Általános Iskola csütörtökön tájékoztatta a szülőket, hogy hétfőig nem nyitnak ki újra.

A Sky News idézi Feldman rabbit, a Torah Vodaas rabbiját, aki azt mondta, hogy bár „nem volt konkrét fenyegetés az iskolánkat illetően", ez „nem egy olyan döntés, amelyet könnyelműen hoztak meg".

Franciaország

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a regionális prefektusokhoz intézett utasításában jelezte, hogy a tüntetések „a közrend megzavarásához vezethetnek”, szervezői pedig letartóztatást kockáztatnak.

Franciaország betiltott minden palesztin-barát tüntetést a közrend védelme érdekében, ennek ellenére voltak megmozdulások Párizsban.

Marseille-ben a zsidó közösség elbarikádozza magát, mert attól tart, hogy a pénteki iszlám imanap tragédiába torkollik.

Hollandia

Geert Wilders Orbán Viktor bevándorlásellenes szövetségese a Facebookon írt:

A Hamász pénteket a globális dzsihád napjává nyilvánítja. Holnap bezárnak az amszterdami zsidó iskolák. Teljesen elfogadhatatlan. Magas szinten kell garantálni a zsidó iskolák és imaházak biztonságát.

Ma a PVV indítványt nyújtott be erről. Keddi hangulat van.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató