2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Morawiecki: Kormányalakítási megbízás esetén a PiS egy stabil kabinet összeállítására törekszik

Amennyiben Andrzej Duda lengyel elnök megbízza a Jog és Igazságosságot (PiS) kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni – jelentette ki vasárnap este Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő, reagálva a lengyel parlamenti választások előzetes eredményeire.

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy

amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni.

A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell.

„Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt” – tette hozzá.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szavazatok 36,8 százalékával az első helyen végzett a lengyel választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt – derült ki az első exit pollból. A második helyen futott be a Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) választási szövetség. A harmadik helyen – nevéhez hűen – végzett a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

Hétfő reggel 6-kor, a szavazatok 4,98 százalékos feldolgozottságánál a PiS 39,8, a PO pedig 27,47 százalékon áll.

A választáson rekordmagas, 72,9 százalékos részvétel volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató