2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Erdogan felszólítja a világ közösségét, hogy egyesítsék erőiket Gáza megsegítésére

Recep Tayyip Erdogan török elnök kormánya szerint a Gázai övezetben sürgősen orvosi és humanitárius segítségre van szükség, Ankara pedig arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy fogjon össze e célok megvalósítása érdekében.

"A gázai humanitárius válság a szemünk előtt bontakozik ki. Az energia és a tiszta víz hiánya, az élelmiszerhiány ... Elnökünk, Recep Tayyip Erdoğan nagyon intenzív diplomáciai munkát folytat annak érdekében, hogy megoldást találjunk a gázai emberek humanitárius válságára. Kiállunk a gázai emberek mellett, és összefogásra szólítjuk fel a nemzetközi közösséget. Sürgős orvosi és humanitárius segítségre van szükség"

- mondta Fahrettin Altun, a Török Köztársaság Elnöki Adminisztrációja kommunikációs osztályának vezetője egy nyilatkozatban.

A Gázai övezetben az áldozatok száma elérte a 4385 főt, több mint 13 ezren megsebesültek. Izraelben a helyi hatóságok szerint több mint 1300 ember halt meg. 

Különböző jelentések szerint a Hamász mintegy 150 izraelit tarthat fogságban. A mozgalom maga azt mondta, hogy körülbelül 200-250 foglyuk van a Gázai övezetben.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a feleket az ellenségeskedések beszüntetésére. Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja szerint a közel-keleti válság rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott "kétállami" formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

A felek területi érdekeivel kapcsolatos palesztin-izraeli konfliktus évtizedek óta feszültség és ellenségeskedés forrása a térségben. Az ENSZ 1947-ben a Szovjetunió aktív szerepvállalásával hozott határozata alapján két állam - Izrael és Palesztina - létrehozását határozták el, de csak Izrael állam jött létre. Izrael, bár kinyilvánította egyetértését a két állam elvével, nem szabadította fel véglegesen a palesztin területeket - írja a RIA Novosztyi.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató